Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: Chiar atâta curaj vă lipsește? De ce n-ați discutat punctul cel mai arzător al relației româno - maghiare, enclavizarea teritoriului României?

Radu Banciu: Chiar atâta curaj vă lipsește? De ce n-ați discutat punctul cel mai arzător al relației româno - maghiare, enclavizarea teritoriului României?

Un articol de: Beatris Ionita - 27 Mai 2020, 00:21
Radu Banciu: Chiar atâta curaj vă lipsește? De ce n-ați discutat punctul cel mai arzător al relației româno - maghiare, enclavizarea teritoriului României? Lumea lui Banciu

Radu Banciu a comentat în ediția de marți seara întâlnirea dintre Bogdan Aurescu și cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, care a avut loc în urma în tensiunilor care au avut loc în ultima perioadă, după ce UDMR a cerut autonomia Ținutului Secuiesc. 

"Am mai avut o întâlnirea interesantă între miniștrii de externe român și ungar care nu putea să treacă neobservată și n-a fost un acare zdruncine din temeli relațiile dintre cele două state și popoare. E vorba de Bogdan Aurescu din partea României și ministru ungar de externe Péter Szijjártó.

S-au întâlnit, au vorbit în același timp, pe aceiași lungime de undă, s-au mai și contrat oarecum, deși părea mai bine pregătit ministrul ungar , mai trecut prin scoală decât al nostru, mai stăpân pe situație și-a adus amintre că ei au o politică de 10 ani, guvernele domnului Orban, ceea ce nu îl avanataja, pentru că astea nu sunt considerate în Europa guverene fiabile.Nu o să-ți vină să crezi CÂT costă un meniu de nuntă gătit de către chef Florin Dumitrescu

Sigur, au tot vorbit până când la un moment dat, la Cluj, Kelemen Hunor a dat și el o replică și ne-a atras atenția că pe el nu îl împiedicăm noi să vorbescă.

Îi reamintim că sondajele nu l-ar avantaja, dacă duminica asta n-ar fi pandemie și ar fi alegeri, s-ar putea ca partidul său, această uniune meschină, să nu intre în Parlament. Rezulatatele sunt sub 5% și conform aceastor cifre n-ai intra în Parlament și 2, sunteți plătiți de către statul Român, adică din buzunarul nostru și ar trebui să fie mai atent, că el fiind plătit de la bugetul de stat. Kelemen Hunor spun de multe ori ce n-ar trebui să spună..."

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Radu Banciu s-a declarat revoltat de faptul că nu s-a adus în discuție autonomia Ținutului Secuiesc

 

"La un momnet dat, Aurescu a pomenit și de Trianon, așa în treacăt, din punctul meu de vedere, n-avea de ce să o facă, pentru că asta nu e o discuție pe care să o retezi așa în câteva formule, mai ales că este un Tratat actual. În istorie nu este ca în politica, nu înseamnă că dacă anii au trecut, tratatele se îngălbenesc în timp și nu mai au valoare. Ele sunt în continuare în vigoare și trebuie să le respecte.

Statul maghiar știe foarte bine că la intrarea in Uniuninea Europeană s-a angajat să le respecte, evident, Peter nu a spus altceva, pentru că era om uns cu toate alifiile. N-a venit la București să ne zică “Vreți să vă transmit ceva? Noi nu respectăm de aici înainte nici un Tratat".  Nu. El a vorbit civilizat, a transmis că minoritatea română din Ungaria are toate drepturile din lume. N-am auzit niciodată nici  de minoriatatea românească de acolo, nici de drepturile ei. Habar n-aveam că românii sunt ținuți în puf în Ungaria, că au de toate acolo. 

 

Ministrului Aurescu i-a lipsit curajul ca să ridice problema autonomiei Transilvaniei

 

Dacă tot v-ați întâlnit de ce n-ați discutat punctul cel mai arzător al relației româno- maghaire din ultimii 150 de ani, anume proiectul UDMR care tot trece, conform politiceineoilor români deja de ani buni, 15-20 de ani, și încearcă să devină lege. O enclavizare până la urmă a teritoriului României. Kelemen Hunor ne-a tras de urechi, Peter Szijjártó i-a atras atenția de câteva ori lui Bodagan Aurescu, dar nici unul din reprezentanții marii națiuni maghiare nu au convenit că ar trebui să vorbescă și despre asta ca să stim și noi, să avem o opinie clară, venită de la dânșii. Era legal ce făceau acolo?"

Dacă tot s-a deschis subictul ăsta nu puteam să întrebăm și noi, domnule Aurescu, în calitate de ministru de Externe... Chiar așa?! Sunteți Ministru de Externe, de zici că sunteți jurnalist. Chiar atâta curaj vă lipsește? Ce vă costa să îl întrebați pe mai hârșitul dumneavoastră omolog: Domnule Peter, cum vedeți chestiunea asta, că era să treacă, dacă nu făcea un teckling Preșdentele României?", a spus Radu Banciu

 

Citeşte mai multe despre:   Radu Banciu