Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: Întoarcerea românilor în case, când vine luna celor mai multe plecări în vacanță, este improbabilă, deși nivelul stării de alertă și de urgență, la un loc, au fost depășite (VIDEO)

Radu Banciu: Întoarcerea românilor în case, când vine luna celor mai multe plecări în vacanță, este improbabilă, deși nivelul stării de alertă și de urgență, la un loc, au fost depășite (VIDEO)

Un articol de: Ramona Zaharia - 28 Iul 2020, 00:18
Radu Banciu: Întoarcerea românilor în case, când vine luna celor mai multe plecări în vacanță, este improbabilă, deși nivelul stării de alertă și de urgență, la un loc, au fost depășite (VIDEO) Lumea lui Banciu

Radu Banciu a vorbit în ediția de luni a emisiunii ”Lumea lui Banciu”, despre anunțul premierului Ludovic Orban, potrivit căruia autoritățile ar putea introduce obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise. Este vorba despre locurile foarte aglomerate, cum sunt piețele sau chiar plajele. Banciu a susținut și că, în ciuda creșterii alarmante a numărului de infectări cu noul coronavirus, este puțin probabilă ”întoarcerea românilor în case”.

 

Radu Banciu: Întoarcerea românilor în case este improbabilă

 

”A văzut Ludovic Orban că această măsură a fost luată în Belgia și s-a gândit că poate n-ar fi rău să o aplice și la noi, având în vedere că e o măsură modestă, fără mare implicare, care nu poate să-i urce lumea în cap, o chestie din asta lejeră pe care, teoretic, chiar el ar putea să o pună în aplicare, nu necesită prea mare efort. Evident că întoarcerea românilor în case într-o perioadă în care vine luna celor mai multe plecări în vacanță este improbabilă în România, deși nivelul stării de alertă și de urgență, la un loc, au fost depășite în această perioadă, când greu ne putem imagina să mai vină o zi fără o mie de cazuri de contaminare”, a comentat Banciu.

El este de părere însă că o astfel de măsură nu poate fi eficientă pentru că este ”necontrolabilă”.

”În primul rând, nu poartă nimeni. În al doilea rând, este necontrolabil, cum nu ați reușit să controlați nici în mijloacele de transport în comun, unde nu este nimeni care să controleze, iar controlorii, când se urcă, stau cu masca pe bărbie și controlează doar biletul. (...) Mijloacele de transport trebuiau să fie gratuite în această perioadă. Portul măștii trebuia să fie obligatoriu, nu biletul”, a mai spus Radu Banciu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 Cum arată Bombonica, fosta soție a lui Liviu Dragnea (GALERIE FOTO)

Premierul Ludovic Orban a anunțat că purtarea măștii de protecție ar putea deveni obligatorie și în spațiile deschise

 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că autoritățile analizează mai multe propuneri de inițiative pentru a limita și preveni răspândirea COVID-19, printre acestea fiind și obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate.

„Am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din comitetele județene pentru situații de urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”, a spus prim-ministrul.

 

Medicul Virgil Musta: Dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei

 

Despre această măsură a vorbit și medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, acesta a subliniat faptul că deși sunt nepopulare, măsurile de acest fel sunt cele care pot duce la limitarea răspândirii coronavirusului în rândul populației.

 ”Eu consider că în orice zonă sau în orice activitate, trebuie să evaluăm riscurile și dacă există risc de contaminare în zona respectivă vor trebui luate măsuri. Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire. De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe. (...)

În Spania, țară care a fost traumatizată de această infecție în prima parte a pandemiei, se iau măsuri drastice și necesare. De exemplu, în Andaluzia, cei care merg pe plajă sunt obligați să poarte mască. Eu cred că și aici, în momentul în care se constată că se adună prea multă lume la grătare, undeva în afara stațiunii, această activitate trebuie făcută sub control sau interzisă. Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat, dar dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest ultim moment, în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei și Spaniei sau a Franței, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu pentru că nu mai are unde să se interneze. Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea scenariu. Eu încă sper că vom depăși cu bine această perioadă mai dificilă din viața noastră și, până la urmă, persoanele responsabile vor câștiga acest război”, a spus Virgil Musta.

Citeşte mai multe despre:   Lumea lui Banciu,   Radu Banciu