Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Lumea lui Banciu Radu Banciu: Un raport arată că doar 1 din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți cred și azi că bătaia e ruptă din rai. Cu așa mentalitate, România nu se poate schimba (VIDEO)

Radu Banciu: Un raport arată că doar 1 din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți cred și azi că bătaia e ruptă din rai. Cu așa mentalitate, România nu se poate schimba (VIDEO)

Un articol de: - 07 Dec 2017, 01:04
Radu Banciu: Un raport arată că doar 1 din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți cred și azi că bătaia e ruptă din rai. Cu așa mentalitate, România nu se poate schimba (VIDEO) Lumea lui Banciu

Radu Banciu a vorbit în ediția de miercuri a emisiuniiLumea lui Banciu despre un raport alarmant care analizează modul în care românii își cresc copiii.

”Un raport prezintă principalele șapte tipologii de părinți din România care sunt violenți cu copiii lor. Mi se pare o chestiune deosebit de importantă. Printre motivele cel mai des invocate de părinți când își bat copiii sunt: pentru binele lor, copilul a greșit sau credința religioasă. Studiul mai arată că fenomenul are efecte dramatice asupra celor mici: crește riscul de abandon școlar, de apariție a diabetului sau a cancerului, dar și rata suicidului. 

Raportul arată că doar 1 din 10 părinți nu și-ar lovi niciodată copilul. 1 din 10 nu e predispus să-și bată copilul. Incredibil! 

Prima categorie: unul din doi părinți (51%) crede că lovirea e pentru binele copilului: ”îl bat, dă-l dracului, că-i prinde bine!”. 1 din 10 consideră că lovirea apare din cauza copilului. 8% ar lovi copiii, dar n-ar vrea ca acest lucru să se afle. 8% invocă motivații religioase, 6% lovesc copiii în mod absolut gratuit, fără niciun fel de motiv. 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel, iar 3% se simt foarte vinovați după ce își bat copii până îi stâlcesc.
În mod paradoxal, deși românii consideră violența asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcie și calitatea educației, peste jumătate dintre părinți nu consideră că o palmă la fund este o formă de violență, iar 90% cred că violența este doar atunci când provoacă vânătăi și cicatrici sau când părinții își bat copilul fără motiv.

Banciu: Un raport arată că doar 1 din 10 părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul. Cei mai mulți cred și azi că bătaia e ruptă din rai

În România, după cum știți, cei mai mulți părinți consideră și azi că bătaia e ruptă din rai. N-ar mai fi atât de mulți ca acum un deceniu sau două, când cu toții am auzit în copilăria noastră eternul ”eu te-am făcut, eu te omor”. Noi eram niște primitivi, un popor de primitivi. Toate mediile din România se adunau în același punct atunci când venea vorba despre educație: dacă nu înțelegea de vorbă bună copilul, și era la latitudinea părintelui să stabilească ce e aia vorbă bună - și bineînțeles că un copil de 4 - 5 ani nu are cum să priceapă, atunci... Așa au fost oamenii crescuți, așa am ajuns și noi în ziua de azi, așa vedem lucrurile. Poate că copii copiilor copiilor noștri vor prinde un alt culoar. Cu mentalitățilea astea, România nu se poate schimba.

Nouă părinți din zece, fără ca asta să fie un studiu, sunt de fiecare dată nervoși atunci când încep o discuție cu copilul lor. Asta poți să observi în orice mediu din România. Cu cât copilul e mai mic, cu atât șansa ca el să fie snopit în bătaie e mai mare. Evident, părintele, fiind un bou și un laș absolut, nu va da sau va da extrem de rar într-un copil de 16 sau 17 ani, că ăla îl bate de-l omoară. În ziua de azi copilul îi și spune părintelui ” te bat de te omor”. Azi o fată de 12 ani îți spune două vorbe printre dinți de te-a făcut zob. Pe vremuri nu era așa. Tăceai de frică, învățai de fircă, te duceai la școală de frică și le făceai pe toate de frică să nu te omoare în bătaie ai tăi. Așa era în toate mediile sociale. 

Și acum îi văd pe toți cum te privesc în tramvai dacă încerci să-i explici copilului, dacă îi dai o marjă, îl lași să pună întrebări, să dovedească eventual că e mai deștept decât tine. Ceilalți se uită urât. Toți sunt la fel de cretini și de bătuți în cap. Numai eu de câte ori am auzit asta: ”să știți că nu vă educați bine copilul”. Ele sunt niște babe care mai au doi sau trei dinți în gură, n-au făcut niciodată nimic în viață, că de asta trăiesc acum din pomeni, dar întotdeauna când e vorba de viața altuia știu să o rânduiască perfect. Dar cu viețile lor n-au făcut niciodată nimic. Vă dați seama ce căsnicii au avut muierile alea?O femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

Fiul meu, de exemplu, i-a spus într-o zi în tramvai uneia, care îi punea toate întrebările clasice ale generației staliniste (Ia spune-mi câți ani ai? La ce stație cobori? De ce faci tu așa urât în tramvai?), i-a spus: ”nu-ți spun ție nimic pentru că ești o băbuță!”. S-a uitat doamna respectivă la mine și mi-a spus: ”să știți că nu așa se crește un copil!”. Bine că știa ea să-i crească pe ai ei! De asta arată România așa cum arată: că le știm pe toate. Dați-le, bă, o șansă copiilor!”, a afirmat Radu Banciu.

Citeşte mai multe despre:   Radu Banciu,   Lumea lui Banciu,   copii