Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Meteo Cod portocaliu de vijelii și cod galben de ploi în 12 județe din țară. Rafalele vor ajunge la viteze de până la 120 – 130 km/h (FOTO)

Cod portocaliu de vijelii și cod galben de ploi în 12 județe din țară. Rafalele vor ajunge la viteze de până la 120 – 130 km/h (FOTO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 13 Oct 2020, 10:37
Cod portocaliu de vijelii și cod galben de ploi în 12 județe din țară. Rafalele vor ajunge la viteze de până la 120 – 130 km/h (FOTO) FOTO: Pixabay.com Galerie foto (2) Meteo

Meteorologii au emis în cursul zilei de 13 octombrie trei avertizări, două de tip cod galben și un cod portocaliu. Averizările de tip cod galden vizează fenomene precum intensificări ale vântului și averse în cea mai mare parte a teritoriului.

Avertizarea de tip cod portocaliu este valabilă pentru zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali, unde vântul va sulfa cu până la 120 – 130 km/h:

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 octombrie, ora 10:00 - 13 octombrie, ora 21:00

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică. Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90...100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55...65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70...85 km/h.

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Notă: Vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

COD PORTOCALIUCelebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Interval de valabilitate: 13 octombrie, ora 12:00 - 13 octombrie, ora 21:00

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului

Zone afectate: zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. În intervalul menționat, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120...130 km/h.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 octombrie, ora 21:00 - 14 octombrie, ora 18:00 Fenomene vizate: intensificări ale vântului. Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90...100 km/h. În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55...65 km.

Notă: În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, atenționează Administrația Națională de Meteorologie.

FOTO: Facebook: ANM

FOTO: Facebook: ANM