Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Meteo Prognoza meteo: Cod portocaliu de furtună în mai multe județe din țară

Prognoza meteo: Cod portocaliu de furtună în mai multe județe din țară

Un articol de: Irina Mina - 17 Iul 2020, 12:16
Prognoza meteo: Cod portocaliu de furtună în mai multe județe din țară Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM, n.r.) a emis, vineri, mai multe alerte Cod portocaliu și galben care anunță furtuni în mare parte a țării. Astfel că, de vineri seara, șase județe intră sub alertă cod portocaliu de ploi torențiale, iar de sâmbătă dimineața lista se extinde la 17 județe din țară.

 

ANM: Cod portocaliu de ploi în weekend

 

Potrivit meteorologilor, începând de vineri, ora 14:00 până la ora 21:00, în zona montană a județelor Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău va fi Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20 - 25 litri pe metrul pătrat și izolat 35 - 45 litri pe metrul pătrat.

Ulterior, în intervalul vineri ora 21:00 – sâmbătă ora 9:00, va fi alertă Cod galben în Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20 - 25 litri pe metrul pătrat și izolat 30 - 40 litri pe metrul pătrat.

Pe de altă parte, de vineri ora 23:00 până sâmbătă ora 9:00, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Hunedoara ajung sub Cod portocaliu de ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 30 - 40 litri pe metrul pătrat și, izolat, 50 - 60 litri pe metrul pătrat.

Meteorologii mai spun că, de sâmbătă ora 9:00 până duminică ora 22:00, va fi Cod galben în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15 - 25 litri pe metrul pătrat și izolat 30 - 40 litri pe metrul pătrat.

Un cod portocaliu mai intra în vigoare sâmbătă la ora 9:00 și va expira duminică la ora 22:00, potrivit căruia în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara sunt anunțate ploi torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70 - 90 litri pe metrul pătrat.

 Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Cum va fi vremea în săptămâna viitoare

 

În săptămâna 20 – 27 iulie, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice. Excepţie va face sud-estul țării, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Ploile vor fi abundente în sudul, centrul şi nordul țării, dar şi uşor deficitar în nord-est. În restul teritoriului, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

 

Citeşte mai multe despre:   prognoza meteo