Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Meteo Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global

Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global

Un articol de: Irina Mina - 07 Oct 2020, 13:33
Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global Meteo

Suprafața Pământului a fost mai caldă luna trecută decât în ​​orice septembrie înregistrat la nivel global, a menționat miercuri Programul de observare a Pământului al Uniunii Europene, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă.

Anul acesta a înregistrat trei luni de căldură record, respectiv ianuarie, mai și septembrie, a raportat Serviciul Copernicus pentru schimbările climatice.

"În prezent, există puține diferențe între 2020 și 2016 pentru anul actual", a declarat pentru AFP omul de știință senior Copernicus, Freja Vambourg.

Pentru perioada de 12 luni până în septembrie, planeta a fost cu aproape 1,3 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Acest lucru se apropie în mod alarmant de pragul de 1,5C pentru impacturile severe, detaliate într-un raport major din 2018 al grupului consultativ al ONU pentru științe climatice, IPCC.

Acordul de la Paris a impus națiunilor să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2C și 1,5C, dacă este posibil, scrie France24.

Până în prezent, Pământul s-a încălzit în medie cu un grad, suficient pentru a crește intensitatea valurilor de căldură mortale, a secetei și a furtunilor tropicale făcute mai distructive prin creșterea mării.

Schimbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili au luat ritm alert în ultimele decenii.

De la sfârșitul anilor 1970, termometrul global a crescut cu 0,2C în fiecare deceniu, potrivit datelor UE.Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Temperaturile din septembrie au fost „excepțional de ridicate” în nordul Siberiei, care, împreună cu o mare parte din Cercul polar, a cunoscut vreme extrem de caldă de luni de zile.

Septembrie a fost brutal în Orientul Mijlociu, cu noi temperaturi ridicate raportate în Turcia, Israel și Iordania.

Părți din Africa de Nord și Tibet au fost, de asemenea, caniculare, în timp ce valorile maxime pe timp de zi au atins 49C în județul Los Angeles la începutul lunii.

În toată California, cinci dintre cele șase mari incendii ale statului din istorie ardeau încă la sfârșitul lunii.

„Septembrie a fost mai cald cu 0,05C decât septembrie 2019, cel mai cald din septembrie anterior”, se spune în raportul Copernicus.

Între timp, gheața marină arctică s-a micșorat la a doua cea mai mică măsură luna trecută, alunecând sub patru milioane de kilometri pătrați (1,5 milioane de mile pătrate) pentru a doua oară de când au început înregistrările prin satelit în 1978, potrivit C3S.

Calota glaciară arctică plutește pe apa oceanului în jurul Polului Nord și, prin urmare, nu contribuie direct la creșterea nivelului mării atunci când se topește. Dar accelerează încălzirea globală.

Citeşte mai multe despre:   septembrie