Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Meteo Vreme instabilă luna aceasta. ANM: În iunie, zilele călduroase vor alterna cu cele ploioase şi reci

Vreme instabilă luna aceasta. ANM: În iunie, zilele călduroase vor alterna cu cele ploioase şi reci

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 06 Iun 2021, 17:10
Vreme instabilă luna aceasta. ANM: În iunie, zilele călduroase vor alterna cu cele ploioase şi reci Foto: Pixabay Meteo

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că, în iunie, zilele însorite și călduroase, în care se vor depăși 30 de grade Celsius, vor alterna cu cele ploioase și reci. Aversele vor putea aduce cantităţi de precipitaţii peste mediile lunare într-un interval de numai câteva ore.

„Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, ce aduce un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, precipitaţii deosebit de abundente”, susţin meteorologii, potrivit Agerpres.

 

Temperaturile minime și maxime absolute înregistrate în iunie, potrivit ANM

 

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România a fost de 42 de grade Celsius, înregistrată la Oraviţa, pe 29 iunie 1938. La Bucureşti, maxima absolută a fost de 40,3 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în 20 iunie 1918. 

Minima absolută a lunii iunie a fost de -12 grade, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. În Bucureşti, minima absolută a fost de 4,2 grade Celsius, înregistrată pe 3 iunie 1918, la staţia Bucureşti-Filaret. 

Potrivit ANM temperatura medie lunară multianuală (1961-2020) depăşeşte 20 de grade Celsius, în Câmpia Română, vestul Banatului şi în zonele joase din Dobrogea.

Valori medii între 18 şi 20 de grade Celsius sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia. În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, mediile lunare variază între 16 şi 18 de grade.

În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 16 grade Celsius. La altitudini peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 6 şi 8 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 metri altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade Celsius.
 Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   ANM,   meteo,   prognoza meteo,   vremea,   ploi