Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden 25 de ani de la moartea lui Ştefan Bănică. Detalii neştiute din viaţa mai puţin roz a artistului (VIDEO, GALERIE FOTO)

25 de ani de la moartea lui Ştefan Bănică. Detalii neştiute din viaţa mai puţin roz a artistului (VIDEO, GALERIE FOTO)

Un articol de: Ramona Zaharia - 26 Mai 2020, 15:02
25 de ani de la moartea lui Ştefan Bănică. Detalii neştiute din viaţa mai puţin roz a artistului (VIDEO, GALERIE FOTO) Galerie foto (6) Monden

S-au scurs 25 de ani de când o figură iconică a scenei româneşti ne-a părăsit. Ştefan Bănică a fost un adevărat star iubit de întreaga Românie, un mare actor care a bucurat generaţii întregi de iubitori ai comediei de calitate. Mereu cu zâmbetul pe buze, Ştefan Bănică părea un boem alintat de succes şi lipsit de necazuri. Viaţa însă nu l-a scutit de lovituri dintre cele mai dure, pe care le-a ascuns de fiecare dată cu discreţie de ochii opiniei publice. A lăsat în urmă irepetabile personaje teatrale, câteva filme nemuritoare, o duzină de şlagăre de suflet şi, mai ales, un alt mare artist zămislit din propriul trup şi sufletŞtefan Bănică jr., fiu său nu mai puţin carismatic şi talentat.   

 

A urcat pe scenă de mic copil

 

Ştefan Bănică a venit pe lumea asta într-o zi de toamnă a anului 1933. Era un oltean hâtru, născut în localitatea Călăraşi din Dolj, pe 11 noiembrie. De mic copil a dovedit înclinaţii artistice, iar după ce familia sa s-a mutat la Bucureşti a cântat în Corul de copii Radio şi a participat, tot la radio, la emisiuni dedicate celor mici. După ce a absolvit Liceul ''Dimitrie Cantemir'' din Capitală, şi-a îndreptat paşii spre Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L.Caragiale'' unde a fost remarcat de marele Radu Beligan, un alt monstru sacru al teatrului românesc.

 

Prima mare dragoste a fost teatrul

 

După absolvire, Ştefan Bănică a debutat la Teatrul din Galaţi, apoi a venit în Bucureşti, unde a jucat la început la Teatrul Giuleşti. Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei româneşti, dând viaţă unor personaje de excepţie în "D'ale carnavalului" (Iordache), "O scrisoare pierdută" (Ghiţă Pristanda), "Revizorul", "Furtuna", "Victimele datoriei". Şi pe scena Teatrului de Revistă, artistul a avut roluri memorabile.

De neuitat sunt şi piesele jucate pentru Teatrul Naţional Radiofonic, între acestea numărându-se ''Anecdota provincială'', ''Bărbierul din Sevilla'', ''Districtul celălalt'', ''Visul unei nopţi de iarnă'' etc.

A cumpărat un pepene de la supermarket. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit în interior a speriat-o!

Comedii de aur ale cinematografiei româneşti

 

În cinematografie Ştefan Bănică şi-a făcut debutul în 1965, fiind distribuit în filmul ''Dincolo de barieră" în regia lui Francisc Munteanu. 

''Brigada Diverse intră în acţiune'' (1970), ''Nea Mărin miliardar'' (1979), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (1993) sunt doar câteva dintre filmele de aur ce ni le-a lăsat peste timp.

 

Ştefan Bănică era sufletul petrecerilor

 

Ştefan Bănică însă s-a remarcat şi ca un cântăreţ talentat, plin de farmec şi energie, cu piese numai bune să metamorfozeze în bine orice petrecere. Cântecele interpretate de el rămânând celebre: ''Îmi acordaţi un dans'', ''Cum am ajuns să te iubesc'', ''Gioconda se mărită'', ''Cine umblă prin vecini'', ''Astă seară mă fac praf'', ''Of, inimioară'', ''Altă dată'', ''Ştiu de mult'', ''Spune-mi mie Bucureşti'' ş.a.

Memorabil este şi faptul că ani la rând a format împreună cu actriţa Stela Popescu un cuplu artistic extrem de îndrăgit în spectacole de revistă şi în spectacole de divertisment la televiziune.

Ştefan Bănică şi Stela Popescu, un cuplu de aur al scenei româneşti

 

Viaţa lui Ştefan Bănică nu a fost tocmai roz

 

Marele actor Ștefan Bănică era un om căruia îi plăcea viața și știa cum să-și ascundă necazurile, după cum fiul său l-a caracterizat.

„Tata era un tip care iubea viaţa şi asta se simţea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar ştia să-şi ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viaţa lui n-a fost tocmai roz”, a declarat cântărețul pentru Formula As.

„I-a murit a doua nevastă, i-a murit mama şi apoi fratele. În doar câţiva ani, familia lui a fost decimată. A avut trei infarcte. Care au venit, în mod clar, din faptul că meseria asta a noastră nu-i o meserie de stat pe bară. Actoria e o meserie care consumă şi-n care el n-a trişat niciodată. Aşa că problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, a mai declarat Ștefan Bănică Jr. despre regretatul său tată.   

 

Ștefan Bănică a murit pe 26 mai 1995, la doar 61 de ani

 

La 12 noiembrie 2003, în centrul oraşului Călăraşi a fost dezvelit un bust al actorului. De asemenea, la casa în care s-a născut celebrul actor a fost amplasată o placă comemorativă, iar o stradă din Călăraşi îi poartă numele. Tot la Călăraşi s-a organizat Festivalul teatrelor de amatori ''Ştefan Bănică''.

În 2016, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrul Odeon, a fost dezvelit un bust al actorului Ştefan Bănică, realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu.

Tot în 2016, de Ziua Mondială a Teatrului, Ștefan Bănică a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului, potrivit Wikipedia.

Citeşte mai multe despre:   Ştefan Bănică