Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden A murit regizorul Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat

A murit regizorul Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat

Regizorul Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat (TES) din București, a decedat în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 84 de ani. Înmormântarea acestuia va avea loc miercuri, la ora 11:00, la Cimitirul Filantropia din Capitală.

Conform unui comunicat al TES, „s-a stins din viață, după o suferință ascunsă cu discreție și îndurată cu mult curaj, regizorul și directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad, una din figurile cele mai de seamă ale teatrului idiș mondial.”

Eliad s-a născut pe 8 octombire 1927 și a fost mai întâi director al Teatrului de Stat din Ploiești. „Din decembrie 1989 a dost numit director al TES, pe care l-a condus până la sfârșit cu știință și clarviziune, și nu în ultimul rând cu înțelegere pentru toți actorii teatrului,” se mai relatează în comunicat.

Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat a realizat aici proiectul esenţial pe care l-a nutrit încă din fragedă tinereţe, "Integrala Şalom Alehem" - cele mai multe din aceste spectacole după operele marelui clasic al literaturii idiş fiind regizate chiar de el şi transformate în musicaluri pe melodii folclorice evreieşti, printre ele, în primul rând, spectacolele de mare succes "Vânzătorii de haloimes" şi "Romanul unui om de afaceri".

Ca maestru recunoscut al genului muzical, el a oferit, de asemenea, publicului o inspirată versiune proprie a celor două faimoase opere "clasice" ale genului - "Scripcarul pe acoperiş" şi "Cabaret".

A regizat piese aparţinând unor mari autori ai dramaturgiei universale, cum sunt A.P. Cehov şi Nikolai Gogol, şi a căutat să valorifice dramaturgia dintre cele două războaie mondiale, dar şi dramaturgia contemporană, ultima sa realizare fiind o spumoasă comedie după Woody Allen, "Cum se cuceresc femeile".

Citeşte mai multe despre:   director,   Deces,   inmormantare,   regizor