Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden ADIO, MAESTRE pentru totdeauna! Vestea MORȚII a fost CONFIRMATĂ! Toată România, în LACRIMI!

ADIO, MAESTRE pentru totdeauna! Vestea MORȚII a fost CONFIRMATĂ! Toată România, în LACRIMI!

Un articol de: B1.ro - 19 Iun 2019, 11:10
Monden

Pavel Chihaia a murit, marți 18, iunie, la vârsta de 97 de ani.

N-O SĂ ÎȚI VINĂ SĂ CREZI CUM ARĂTA MIHAELA RĂDULESCU CÂND ERA GRASĂ! (FOTO)

Pavel Chihaia a fost un scriitor de origine română. El s-a stins din viață  la Munchen, locul unde trăia de peste patru decenii. Născut la Corabia, județul Olt, în 23 aprilie 1922 acesta a fost pe lângă scriitor și eseist, romanicer și istoric de artă român contemporan.

LACRIMI AMARE ÎN MUZICA POPULARĂ PENTRU SOFIA VICOVEANCA! ANUNȚUL A ÎNTRISTAT TOATĂ ROMÂNIA

Ulterior, scriitorul s-a mutat la București unde a urmat cursurile Universității din București, la Facultatea de Litere (1941 – 1944).

DOLIU ÎN TELEVIZIUNE! VEDETA S-A SINUCIS! I-AU GĂSIT CORPUL FĂRĂ VIAȚĂ! IMAGINI GREU DE PRIVIT

La sfârșitul anului 1947 scriitorul a publicat romanul ”Blocada” recunoscut astăzi ca fiind o operă a literaturii române. La scurt timp romanul lui Chihaia a fost retras din librării și topit de autoritățile timpului, în primăvara anului 1948. 

”Blocada” este considerată cea mai importantă carte din deceniul 1940-1950, iar scriitorul a fost plasat alături de cei mai importanți scriitori tineri ai momentului, Petru Dumitriu şi Marin Preda. Cartea era doar primul volum dintr-o trilogie intitulată ”Simfonia dogrobeană”. Astăzi cartea este considerată emblematică pentru ținutul dintre Dunăre şi Marea Neagră.

După căderea regimului comunist scriitorul a revenit în țară de nenumărate ori. Pavel Chihaia a fost colaborator  la Radio Europa Liberă. ”Debutul acestui scriitor e altceva decât cum se concede în forurile zis autorizate: o promisiune. Debutul său e un bun pas în literatură al unui om care știe să scrie cu stilul său, cu vocabularul său”, spunea la vremea respectivă Ion Caraion despre Pavel Chihaia.

 
 
 
Loading...