Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Alcoolul trezeşte amintiri. Cei care beau să uite, de fapt reînvie problemele

Alcoolul trezeşte amintiri. Cei care beau să uite, de fapt reînvie problemele

Veste proastă pentru cei care beau ca să uite. Cercetătorii au descoperit că alcoolul de fapt ajută să-şi amintească ceea ce îi supără, scrie Daily Mail.

Un studiu al Centrului de Alcool şi Cercetare privind Dependenţei, de la Universitatea din Austin, Texas, arată că beţiile declanşează anumite zone ale creierului, care învaţă şi îşi aduc aminte lucrurile mult mai uşor.

Părerea tuturor conform căreia consumul mare de alcool te face să uiţi lucruri nu este greşită, dar scoate în evidenţă doar o parte a influenţelor alcoolului în creier.

„Alcoolul diminuează abilitatea noastră de a reţine informaţii precum numele unei persoane, definiţia unui cuvânt, sau locul unde ai parcat maşina dimineaţa. Dar subconştientul nostru învaţă şi îşi şi aminteşte, iar alcoolul chiar poate creşte capacitatea noastră de la învăţa”, a spus neurobiologul Hitoshi Morikawa.

Atunci când oamenii beau alcool sau iau droguri, subconştientul nu numai că învaţă să consume mai mult, dar devine mai receptiv la formarea memoriei subconştiente şi a obiceiurilor privind muzica, mâncarea, chiar şi oameni şi situaţii sociale.

Morikawa spune că alcoolicii nu sunt dependenţi de experienţa de plăcere sau uşurare, pe care o primesc din consumul de alcool, ci din indiciile înconjurătoare, comportamentale şi psihologice, care sunt consolidate atunci când alcoolul eliberează dopamina în creier.

„Oamenii cred că dopamina este un transmiţător al fericirii sau plăcerii, dar de fapt este un transmiţător al învăţării", a adăugat specialistul.

Mersul la bar, discuţiile cu prietenii, consumul anumitor mâncăruri, ascultatul anumitor genuri de muzică şi alte lucruri pe care oamenii le fac atunci când consumă alcool, creeză o dependenţă, astfel încât că oamenii, cu cât fac aceste lucruri mai des atunci când beau, cu atât vor cerşi aceste experienţe şi asocieri, care sunt relaţionate cu consumul de alcool.

Specialistul Hitoshi Morikawa speră ca printr-o înţelegere mai bună a acestor legături, poate dezvolta o anti-dependenţă pentru droguri.

 

Citeşte mai multe despre:   alcool