Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Alexandru Arşinel împlineşte 81 de ani. Ce meserie ar fi avut dacă nu ar fi fost actor

Alexandru Arşinel împlineşte 81 de ani. Ce meserie ar fi avut dacă nu ar fi fost actor

Un articol de: Ramona Zaharia - 04 Iun 2020, 09:00
Alexandru Arşinel împlineşte 81 de ani. Ce meserie ar fi avut dacă nu ar fi fost actor Galerie foto (2) Monden

Boemul Arşinel împlineşte pe 4 iunie 81 de ani,  din care şase decenii de activitate artistică. O viaţă de om... un om de viaţă.

Născut în mica localitate Dolhasca, din Moldova, Alexandru Arşinel mereu a adus vorba cu haz, în cupletele sale, de locul său natal. Deşi tatăl său, angajat la CFR spera ca fiul să devină inginer, Arşinel a ratat admiterea Facultatea de Construcţii. După un an însă, a intrat din prima la facultatea de Teatru din Bucureşti. În 1960, Arșinel era ales deja să prezinte alături de Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de Lazarov, care îi reunea pe studenţii secțiilor Actorie, Regie din cadrul UNATC, şi Conservator. 

De atunci şi până acum, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV. A înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio. Desigur, celebritatea şi-a câştigat-o cu teatrul de revistă... A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

În 1962, la absolvirea facultăţii pleacă la Târgu Mureș unde se deschidea secția română la Teatrul Maghiar. După doi ani, este acceptat din prima la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, iar restul e istorie. Arşinel devine comediantul favorit al publicului care izbucneşte în râs la simpla apariţie pe scenă a artistului...

 

Dacă se năştea în SUA ar fi rivalizat cu Frank Sinatra

 

Să nu uităm însă nici de pasiunea pentru muzică ce i-a dar mereu târcoale. Meloman şi hăruit, Arşinel are chiar o serie de albume muzicale: 'Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță' sau 'La mulți ani viață!'. Şlagăre din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt printre favoritele sale și le-a introdus constnt în spectacolele sale de la Savoy și nu numai. Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși, mărturisea artistul.

 

Stela şi Arşinel, un cuplu formidabil

 

Cuplul formidabil format pe scenă cu Stela Popescu a luat naștere în 1978. Cei doi îndrăgiţi actori au interpretat zeci de cuplete, atât în spectacole de revistă, cât și în emisiuni de televiziune sau imprimări discografice. Stela şi Arşinel au făcut cuplu şi în câteva filme de televiziune – precum „În fiecare zi mi-e dor de tine” și „A doua cădere a Constantinopolului”. 

Alexandru Arşinel a trecut cu greu peste moartea neaşteptată a partenerei lui de scenă. 

Îmi lipseşte enorm! Şi ca parteneră de scenă, şi ca prietenă... Stela întodeauna va reprezenta o persoană căreia îi simţi lipsa atunci când nu mai este. Simt nevoia de a juca şi de a discuta cu ea, de a mă întâlni cu oameni vizavi de ceea ce a însemnat ea, un adevărat stâlp al comediei româneşti”, mărturisea maestrul. 

Deşi multă lume l-a crezul soţul Stelei Popscu, Alexandru Arşinel este căsătorit cu Marilena Arşinel din 1968. Cei doi sunt părinţii a doi băieţi, Bogdan şi Cristian Arşinel, care nu au îmbrăţişat o carieră artistică precum tatăl lor. 

 

Alexandru Arşinel, un culegător de lauri

În cele peste opt decenii de viaţă a avut parte de recunoaşte şi numeroase premii. Printre multele aprecieri se numără Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - "Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România (2010), Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012).

Să mai menţionăm că a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

 

Ce pensie are Alexandru Arşinel după zeci de ani de carieră

Alexandru Arișinel se bucură de o bătrânețe confortabilă, cel puțin din punct de vedere finaciar. Actorul are un venit lunar bunicel. Ultimele informații publice referitoare la situația fianaciară a actorului sunt extrase din declarația de avere din 2018, când era manager la Teatrul de Revistă. Arşinel a încasat 90.733 lei ca manager la Teatrul de revistă, 86.229 de lei din drepturi de autor, 33.720 de lei ca indemnizaţie de revoluţionar şi 58.116 lei ca pensie. În total, Arşinel a câştigat 268.798 lei, adică 22.399 lei (aproximativ 4.800 de euro) pe lună, potrivit Playtech.ro

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Arsinel