Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Așa se răcorea Nicolae Ceaușescu în zilele toride de vară. Acesta nici nu voia să audă de aerul condiționat (VIDEO)

Așa se răcorea Nicolae Ceaușescu în zilele toride de vară. Acesta nici nu voia să audă de aerul condiționat (VIDEO)

Un articol de: Roxana Mirea - 30 Iun 2020, 11:32
Așa se răcorea Nicolae Ceaușescu în zilele toride de vară. Acesta nici nu voia să audă de aerul condiționat (VIDEO) Monden

Mulți dintre noi apelăm la aerul condiționat în cele mai toride zile de vară, însă Nicolae Ceaușescu refuza să folosească această metodă de a se răcori din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. În timpul liber, pentru a se relaxa și a da uitării temperaturile ridicate, dictatorul împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, alegeau să meargă la mare. Cei doi preferau stațiunea Neptun. Plaja era îngrădită și păzită de trupele de Securitate, iar complexul era deservit cu 100 de oameni care asigurau tot confortul pentru Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

Aerul condiționat nu era pe placul lui Nicolae Ceaușescu

 VESTE NEAȘTEPTATĂ în TELEVIZIUNEA DIN ROMÂNIA! CELEBRA PREZENTATOARE TV A FOST ÎNLOCUITĂ DEFINITV! CINE VA PREZENTA EMISIUNEA ÎN LOCUL EI

Aerul condiționat nu era un prieten de nădejde pentru Nicolae Ceaușescu în zilele caniculare de vară. Chiar dacă aerul condiționat nu exista pentru români înainte de 1989 pentru că în România, la acea vreme, nici nu se produceau și nici nu se importau. Însă, atunci când șeful statului se afla în deplasare în alte țări, putea să beneficieze de acest confort. Cu toate acestea, dictatorul nici nu voia să audă din cauza problemelor de sănătate pe care le avea de mic copil, potrivit playtech.ro.

Sala Palatului avea un sistem destul de impresionant de aerisiri, dar din cauza temerii lui Nicolae Ceaușescu de microbi sau de contaminare radiologică, la ședințele de partid era totul închis. În schimb, atunci când Nicolae Ceaușescu nu se afla în clădire, membrii formațiunilor diverse se bucurau de temperaturi decente pentru că sistemul de aerisire era lăsat să meargă. Desigur, asta până la sosirea lui Nicolae Ceaușescu.

Instituțiile mari aveau generatoare electrice și puțuri de alimentare cu apă în cazul în care rețeaua publică ar fi fost afectată, iar vara era pompată apă din puț în calorifere la 9-10 grade Celsius. Sistemul de răcire cu apă prin tavan sau pardoseli era unul ecologic.

 

Soții Ceaușescu preferau să meargă pe litoral pentru a se răcori

 

Chiar dacă aerul condiționat nu era pe placul lui, Nicolae Ceaușescu găsea altă modalitate de a se răcorii în zilele toride de vară. În timpul liber, președintele, împreună cu soția sa, prefera să meargă la stațiunea Neptun, considerată cea mai cochetă stațiune înainte de Revoluție, denumită „perla litoralului românesc”. Cu toate acestea, soții Ceaușescu aveau nevoie și de pază. Plaja era îngrădită și păzită de trupele de Securitate, iar complexul era deservit cu 100 de oameni care asigurau tot confortul pentru cei doi.

Așa se răcorea Nicolae Ceaușescu în zilele toride de vară

Atunci când erau la plajă, Nicolae și Elena Ceaușescu locuiau într-o vilă (Zona 2) din stațiunea Neptun. De-a lungul anilor, au circulat diverse anectode în ceea ce privesc vacanțele pe litoral ale dictatorului. Una dintre ele este următoarea:

„Se scoală Ceauşescu într-o dimineaţă devreme şi iese pe terasa cu privelişte la mare. Inspiră briza mării cu nesaţ şi spune mulţumit de viaţă: `Bună dimineaţa, soare!`. `Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu!`.

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceausescu,   Elena Ceausescu,   litoral