Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden BABELE 2020: Cum ne alegem CORECT baba, în luna MARTIE, ca să avem NOROC, BANI și SĂNĂTATE tot anul

BABELE 2020: Cum ne alegem CORECT baba, în luna MARTIE, ca să avem NOROC, BANI și SĂNĂTATE tot anul

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Feb 2020, 11:34
Monden

Mitul cu alegerea Babei în luna martie încă rezistă.

Iată cum se alege corect baba, ca să-ți meargă bine tot anul.

Începând cu 1 și până pe 9 martie românii ăși pot alege o zi sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul și predispoziția fiecăruia, până la „babele” din anul următor. 

„Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după cum dorește fiecare, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare.

Alții însă, continuă să o stabilească în funcție de ziua de naștere.

Dacă data nașterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decât cifra nouă, atunci se obișnuiește să se calculeze suma celor două cifre și astfel se poate lesne ghici ziua babei. Mai puțin favorizați sunt însă cei născuți pe 1 martie, căci, așa cum spun bătrânii, această primă zi care deschide luna, urmată de 11 și 21 martie, ar fi zile aducătoare de ghinion.

În familiile tradiționale, când personalitățile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să intre în conflict. 

Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă și rea, ci o femeia care își câștigă propria autoritate. Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era perceputa înainte ca o responsabilizare și o metodă de educare spre autocontrol și conștientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei. 

Fiecare dintre cele nouă zile, în funcție de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calitățile și defectele fiecărei femei în parte.

Citeşte mai multe despre:   babele