Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Bolile periculoase pe care le pot transmite căpușele

Bolile periculoase pe care le pot transmite căpușele

Un articol de: Roxana Mirea - 03 Iun 2020, 22:06
Bolile periculoase pe care le pot transmite căpușele sursa foto: pixabay Monden

Căpușele sunt insecte mici, parazite care pot transmite anumite boli la oameni. O plimbare în aer liber, un grătar sau un picnic poate reprezenta prilejul perfect pentru o astfel de insectă să reușească să se hrănească cu sângele unei persoane. Căpușele pot transmite boala Lyme sau engefalita de căpușe. De asemenea, nu toate căpușele transmit această boală, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi. Aceste insecte se infectează și ele la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

 

Boala Lyme – în cât timp o pot trasmite căpușele

 KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

Experții sunt de părere că pentru ca o căpușă să poată transmite boala Lyme, aceasta trebuie să fie atașată de o persoană sau un animal mai mult de 24 de ore. Prin urmare, cu cât insecta stă mai mult atașată de corp, cu atât riscul transmiterii bolii este mai mare. Identificarea și înlăturarea rapidă a unei căpușe este foarte importantă, potrivit reginamaria.ro.

În schimb, sunt unele studii care au demonstrat că un procent de 5-7% dintre nimfele infectate cu bacteria respectivă, pot trabsmite boala în mai puțin de 24 de ore. În general, riscul de transmitere poate fi scăzut în prima zi în care căpușa s-a atașat de suprafața corpului, însă riscul nu este inexistent.

Boala Lyme afectează întregul organism, simptomele fiind asemănătoare cu cele ale altor boli. Printre acestea se numără febra, oboseala, cefaleea și rash-ul caracteristic numit 1etitem migrator”. Dacă  nu este tratată, infecția poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos. Cele mai multe cazuri de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice.

Testele de laborator sunt de un real folos în diagnosticul bolii Lyme, atunci cand sunt folosite corect și sunt efectuate prin metode validate.

 

Evitarea căpușelor

 

Cea mai bună măsură pentru a evita infectarea cu bacteriile pe care le pot transmite căpușele este evitarea locurilor în care se găsesc acestea.  Iată o listă cu câteva sfaturi.

  • Mergi pe centrul potecilor atunci când faci drumeții
  • Evită zonele cu ierburi înalte și multe frunze
  • Folosește un produs repelent pentru o protectie de cateva ore
  • Protejează-ți animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la mușcături și la unele boli transmise de căpuse
  • Pune hainele pe care le-ai purtat afară  la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicată va ucide eventualele căpuse de pe hainele uscate. Dacă hainele sunt umede, poate fi nevoie să le ții mai mult timp la uscat.

 

Modalitate de îndepărtare a căpușelor

 

În primul rând, căpușa trebuie îndepărtată. Aceasta nu trebuie smulsă deaorece capul poate rămâne atașat de piele, ceea ce l-ar face mult mai dificil de îndepărtat.

Pentru îndepărtarea căpușelor se recomandă folosirea unei pensule cu vârfuri fine. Dacă nu beneficiezi de acest obiect, poți îndepărta căpușa cu mâna, dar vei avea nevoie de o mânușă sau un șervețel.

Insecta trebuie prinsă cât mai aproape de partea cu care se atașează de piele. Trebuie să apuci și să tragi ușor până când se va desprinde de piele.

Atunci când îndepărtezi căpușa, nu trebuie să apeși pe corp pentru că fluidul toxic poate fi impins către coprul gazdei. După ce ai îndepărtat căpușa, o poți pune într-un borcan cu alcool sanitar și apoi te poți duce la doctor, astfel încât acesta să poată identifica tipul de căpusă și dacă există riscul de apariție a unei boli infecțioase.

Dacă nu poți îndepărta căpușa de unul singur, poți merge la medic, care îți va oferi un tratament de specialitate.

Medicamentele care sunt recomandate în aceste cazuri sunt antihistaminicele, dare acestea nu sunt recomandate copiilor. Mai poate fi folosit si un spray anestezic local pe bază de benzocaină, loțiuni calmante sau antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofen.