Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Ceaușescu: „Eu sunt de acord că Mihai Viteazul a făcut și dragoste, dar...” Ce se întâmpla cu scenele deochiate în comunism!

Ceaușescu: „Eu sunt de acord că Mihai Viteazul a făcut și dragoste, dar...” Ce se întâmpla cu scenele deochiate în comunism!

Un articol de: - 08 Mai 2018, 17:19
Ceaușescu: „Eu sunt de acord că Mihai Viteazul a făcut și dragoste, dar...” Ce se întâmpla cu scenele deochiate în comunism! Monden

În perioada comunistă, în timp ce Occidentul trecea printr-o veritabilă revoluție sexuală și în ciuda declarațiilor făcute de Sergiu Nicolaescu, care susținea că sexul ar vinde mai bine filmele românești, Nicolae Ceaușescu se opunea apariției secvențelor de acest gen.

Astfel, cel care tranșează la final delicatul subiect al erotismului, legându-l de cel mai important proiect al cinematografiei ceaușiste, producția filmului Mihai Viteazul (1971, regia Sergiu Nicolaescu), este chiar liderul comunist.

Nicolae Ceaușescu se opune doctrinar „filmelor sexi”, considerându-le marginale în raport cu obiectivul principal, acela al construcției societății comuniste.

„Eu sunt de acord că şi Mihai Viteazul a făcut dragoste, dar trebuie să ştim ce să redăm, tovarăşi. Să redăm şi dragostea lui Mihai Viteazul, eu nu sunt împotrivă, dar dacă acesta a avut rolul dominant în activitatea lui Mihai Viteazul sau dacă este numai ceva lăturalnic, atunci să o tratăm lăturalnic”, a declarat liderul comunist, scrie vice.com.

Producătorul în R.S.R., spre deosebire de țările capitaliste, era Partidul, așadar cinematografia trebuia „să oglindească linia Partidului”.

Astfel, sexualitatea în filme era folosită doar în contexte negative, pentru a scoate în evidență putreziciunea morală a occidentului decadent, în contrast evident cu fibra sănătoasă a poporului român.

 

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceausescu,   Sergiu Nicolaescu