Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Consumul de lapte meţine ochii sănătoşi

Consumul de lapte meţine ochii sănătoşi

Consumul de lapte ajută femeile să se protejeze împotriva unei afecţiuni la nivelul ochilor, odată cu înaintarea în vârstă, potrivit cercetătorilor, scrie Daily Mail.

Un studiu a scos la iveală faptul că femeile cu un nivel mai mare de vitamina D, sunt cu mult mai puţin predispuse să dezvolte degenerare maculară pe măsură ce îmbătrânesc, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Ea care afectează activităţi precum cititul, şofatul sau pur şi simplu recunoaşterea fizionomiilor.

Cercetătorii americani au examinat 1.313 de femei, care au fost supuse unor investigaţii complexe cu privire la afecţiunile ochilor, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Ei au descoperit că femeile cu vârste de până la 75 de ani, care au nivelul optim de vitamina D în sânge, şi care consumă hrană bogată în vitamine, sunt mai puţin predispuse la o degenerare maculară precoce.

Potrivit specialiştilor, femeile nu nivelul mai mare de vitamina D, sunt cu 59% mai ferite de boli ale ochilor, decât cele care au mai puţină vitamina D în corp.

Un lucru important este acela că protecţia oferită este dată de vitamina D obţinută din hrană, se arată într-un raport al Arhivelor de Oftalmologie.

De asemenea, timpul petrecut în soare nu afectează nivelul de risc, chiar dacă este principala sursă de vitamina D, generată în piele, ca reacţie a luminii solare.

Principalele surse de hrană, cu conţinut bogat de vitamina D, printre participantele la studiu, au fost laptele, peştele, margarina şi cerealele.

„Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica această asociere, pentru a înţelege mai bine interacţiunea dintre vitamina D, genetică, stilul de viaţă şi riscul unei degenerări maculare precoce”, a spus liderul echipei de cercetare, dr Amy Millen, de la Universitatea din Buffalo, New York.

Citeşte mai multe despre:   lapte