Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Cum arăta Stela Enache în tinerețe. Cele mai frumoase fotografii

Cum arăta Stela Enache în tinerețe. Cele mai frumoase fotografii

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Ian 2021, 21:05
Cum arăta Stela Enache în tinerețe. Cele mai frumoase fotografii Monden

Stela Enache, artista care a interpretat piesa ”Ani de liceu” din celebrul ”Liceenii”, împlinește pe 24 ianuarie 70 de ani. Pe numele real Steriana Aurelia Bogardo, ea a cântat mai multe piese care au făcut istorie în muzica românească. L-a avut alături pe compozitorul Florin Bogardo. Ei au format unul dintre cele mai longevive cupluri. Acesta a murit în 2009, fapt ce a marcat-o teribil pe artistă. O vreme, Stela Enache a refuzat să mai urce pe scenă și, de supărare, a slăbit brusc 10 kilograme. Artista a revenit însă în lumina reflectoarelor, iar prezența sa a devenit un model pentru toți.

 

Stela Enache. Anii tinereții și începutul carierei

 

Steriana Aurelia Bogardo s-a născut la 24 ianuarie 1950, în Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. În copilărie a studiat baletul și pianul, dar era pasionată și de sport, actorie și limba engleză.

Stela Enache a mers la Școala Populară de Artă din Reşiţa, secţia Canto, apoi a urmat cursurile Conservatorului ”G. Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Tudor Jarda, Dorin Pop şi Romeo Ghircoiaşu. În 1970, în paralel, a început la Bucureşti studiul cu maeştrii George Grigoriu şi Fromi Moreno. De altfel, Grigoriu a fost mentorul ei. În același an a făcut prima înregistrare la Radio România, cu celebra piesă ”Prieten drag”.

La îndrumarea lui Grigoriu, ea a început să cânte alături de solistul George Enache şi amândoi au lansat un disc single la Electrecord. În 1971, Stela Enache a câștigat Premiul al II-lea la secţiunea Interpretare a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia.

Din 1972, artista a cântat pe numeroase scene din țară, dar și din țări precum Germania, Austria, Elveţia, Norvegia, Danemarca.

Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel Ciolacu la protestul din 7 martie şi a desfiinţat bugetul

 

Stela Enache și Florin Bogardo, unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească

 

La Mamaia, Stela Enache l-a cunoscut pe compozitorul Florin Bogardo cu care s-a și căsătorit peste câteva luni. De atunci, Bogardo a compus aproape în exclusivitate pentru ea.

Enache a înregistrat 76 de piese compuse de Bogardo, între care ”Ani de liceu”, ”Apari iubire”, ”Ca un tren ne pare viaţa”, ”Ce simţi când eşti îndrăgostit”, ”Cum pot să te conving şi ce să fac”, ”Dansul e ca o vrajă”, ”Dimineţile mele”, ”E o poveste de amor”, ”Hai, vino şi stai lângă mine”, ”În numele iubirii” sau”La steaua”.

Stela Enache și Florin Bogardo - Ani de liceu

Muzica lor a fost coloană sonoră a mai multor filme, între care ”Declaraţie de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986) şi ”Extemporal la dirigenţie” (1988), amintește Agerpres.

Stela Enache - Un miracol implinit (1987)

Stela Enache și Florin Bogardo - Diminețile mele

Artista a avut, însă, colaborări de succes și cu alți compozitori, între care Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir și Jolt Kerestely.

În 2009, Florin Bogardo a murit. 

Cei doi au avut împreună doi copii, pe Laura și Anton, care acum sunt stabiliți în străinătate. Artista e acum bunica a patru nepoți.
O vreme, cântăreaţa a refuzat să mai urce pe scenă, dar a revenit de dragul copiilor.

În noiembrie 2018, ea a organizat prima ediţie a Festivalului-concurs ”Florin Bogardo”, găzduit de Teatrul ”Constantin Tănase”. 

„Mi-am propus să nu las ca numele său să teacă în neant şi am făcut un ideal din promovarea lui, din perpetuarea acestei minunate creaţii, pline de frumos, de bun, de sensibil. (...) Cred cu ardoare că acest festival va continua să-i plaseze muzica acolo unde îi este locul - în fruntea emoţiilor din muzică”, spunea Stela Enache, la acea vreme.

 

Stela Enache a cântat pe numeroase scene ale lumii

 

Stela Enache a participat la numeroase concursuri şi festivaluri naţionale, iar în anul 1977 a participat la Festivalul Orfeul de Aur din Bulgaria, informează Agerpres.

În 1986, Enache a încheiat primul contract pe un vas de croazieră - ”Europa” - și a făcut de patru ori ocolul Pământului.

Totodată, artista a apărut alături de nume mari ale muzicii în diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano.


 

Citeşte mai multe despre:   Stela Enache,   florin bogardo,   Steriana Aurelia Bogardo