Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Dacian Cioloş, comisarul agriculturii europene. Află povestea românului de succes

Dacian Cioloş, comisarul agriculturii europene. Află povestea românului de succes

Dacian Cioloş, în vârstă de 41 de ani, este inginer agronom și om politic, care ocupă funcția de comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene începând din februarie 2010.

Cioloş are misiunea de a administra eficient zeci de miliarde e euro, bani alocaţi pentru aplicarea unei politici agrare benefice pentru toate cele 27 de state membre.

Născut în Comuna Pericei din judeţul Sălaj, agricultura a fost un domeniu la îndemână pentru tânărul Cioloş, care a venit ulterior cu o nouă viziune, menită să schimbe mentalitatea oamenilor de la sate, care practicau doar “agricultura planificată”.

“În România, până în 1989, era o singură grijă: producţia la hectar. După 1989 am devenit tot mai curios să văd cum se construieşte agricultura în afara celei planificate”, spune Cioloş, citat de verticalnews.ro.

“Agricultura îţi oferă un raport corect cu viaţa”

Momentul în care şi-a dat semnătura pe 7 aprilie, pentru a aproba înregistrarea primului produs cu Indicaţie Georgrafică Europeană din România, magiunul de Topoloveni, a fost pentru Cioloş un prilej de mândrie românească.

“Pentru mine, agricultura a fost un mod de viaţă. Munca e un mod de viaţă, nu o corvoadă. Când pui o sămânţă şi vezi că ea creşte sau nu, când mergi cu vaca la păscut, asta îţi oferă un raport cu viaţa. Agricultura îţi oferă un raport corect cu viaţa”, explică românul.

Franţa, tărâmul făgăduinţei

Dacian Cioloş a studiat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, de unde a plecat în Franţa, la Rennes, pentru a studia “sistemele de producţie şi dezoltarea rurală”, la École Nationale Supérieure Agronomique, unde a beneficiat de o bursă oferită de statul francez. A mers la Montpellier şi a făcut masteratul între 1996 şi 1997, apoi, în 2000, a început doctoratul, în “economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale”.

Bruxelles-ul a intrat în scenă în 1997, când Cioloş s-a ocupat cu pregătirea Programului SAPARD, urmând ca până în 2003 să desfăşoare diverse activităţi privind dezvoltarea agricolă şi rurală, în cadrul Comisiei Europene.

A refuzat să intre într-un partid

În 2005, el a ocupat postul de consilier al ministrului Agriculturii, apoi a continuat cu cea de subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, pentru ca la 11 octombrie 2007 să devină chiar el ministru al Agriculturii, fiind, la cei 38 de ani de atunci, unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă.

Compromisul nu a fost parte din activitatea sa, Cioloş refuzând să intre într-un partid atunci când a fost în executivul Tăriceanu. De asemenea, Guvernul Boc i-a oferit slujba de secretar de stat, Cioloş a refuzat imediat şi a spus doar atât: “nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”. 

Candidat competent la Bruxelles

La sfârşitul anului 2009,  Dacian  Cioloş este numit comisar european pentru agricultură, el primind cele mai mari note dintre cele acordate candidaţilor de pe listă.

“Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, a motivat prompt Preşedintele Cimisiei Europene, Manuel Barosso.

Cioloş are un cont de Facebook, pe care postează în fiecare zi, în română, franceză şi engleză, unde se pot vedea locurile pe unde a călătorit, dar şi susţinerea agricultorilor români.

Tot pe site-ul de socializare, există informaţia că Dacian Cioloş s-a întâlnit recent cu Bill Gates, pentru a vorbi de lupta împotriva sărăciei şi securitate alimentară.

El este căsătorit cu Valerie Cioloş, o franţuzoaică pe care bunicul de 90 de ani din Pericei a învăţat-o să pună ceapă.

Citeşte mai multe despre:   agricultura,   Comisia Europeana,   Bruxelles