Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Daniel Dăianu, avertisment privind Libra: "Ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar"

Daniel Dăianu, avertisment privind Libra: "Ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar"

Un articol de: B1.ro - 05 Noi 2019, 17:40
Daniel Dăianu, avertisment privind Libra: "Ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar" Foto: Hepta Monden

Peşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a atras atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă Criptomoneda Libra din cauza riscului fracturării iremediabile a sistemului monetar și a pierderii eficacității de către băncile centrale.
 

"În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuţia este mult mai adâncă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt ataşaţi de această viziune. Ei care şi resping băncile centrale, ar dori să ne întoarcem în lumea lui free-banking. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă ar însemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar şi băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate", a spus Daniel Dăianu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că băncile centrale au şi aşa mari dificultăţi în a formula şi implementa politicile lor.

 

"În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie", a explicat Daniel Dăianu.

Citeşte mai multe despre:   Daniel Daianu