Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Dezvăluiri uimitoare despre liderul libian Muammar Gaddafi de la un fost ministru

Dezvăluiri uimitoare despre liderul libian Muammar Gaddafi de la un fost ministru

După ce a părăsit Libia pentru a se refugia în Marea Britanie, fostul ministru al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, a dezvăluit autorităţilor britanice informaţii extrem de importante despre liderul libian Muammar Gaddafi într-un studiu de 226 de pagini despre acesta, scris în urmă cu 30 de ani, informează Daily Mail.

Publicaţia online The Mail on Sunday a descoperit o disertaţie intitulată "Liderul politic şi originea sa socială, Muammar Gaddafi, liderul libian", scrisă de Koussa în timp ce studia în anii '70, la Universitatea din Michigan, care avea la bază pe o serie de interviuri cu Gaddafi.

Documentul oferă informaţii esenţiale despre sursa urii pe care dictatorul o simte faţă de Occident şi în special faţă de britanici, făcând referire la o vizită a liderului libian la Londra în anii '60, unde fusese trimis să îşi încheie instrucţia militară.

Potrivit documentului, în timpul şederii de patru luni în Anglia, Gaddafi a fost insultat de ofiţerii armatei britanice, pe care i-a acuzat că îl "oprimau" zilnic.

"Timp de mai multe zile, am fost asupriţi şi insultaţi, încât am vrut să plecăm. Atunci ne-au mutat într-o altă şcoală, unde am întâlnit fraţi arabi din Yemen, Arabia Saudită şi Irak şi am format un grup solid", i-a povestit Gaddafi lui Moussa Koussa.

Informaţiile secrete ale Arhivei Naţionale arată că în perioada în care a preluat puterea, în 1969, Gaddafi era considerat de Guvernul britanic ca fiind nebun, idiot, profetic şi o ameninţare reală pentru securitatea regiunii.

Gaddafi a băut din bolul pentru spălat pe mâini


Documentele dezvăluie că modul în care Gaddafi se comporta în timpul mesei cu ocazia dineurilor oficiale era stânjenitor.

"La summitul de la Rabat din decembrie, a băut conţinutul bolului pentru spălat pe mâini la o cină oficială, întrucât nu ştia la ce serveşte acesta, şi a reuşit să aibă schimburi de replici acide atât cu regele Faisal (al Arabiei Saudite) aflat la un capăt de masă, cât şi cu preşedintele Boumedienne (al Algeriei) aflat la celălalt", arată documentele.

Documentele arată că, în timp ce comportamentul agresiv al dictatorului alarma diplomaţii, hainele sale ciudate şi fanfaronada sa atrăgeau mulţimi gălăgioase de adolescente.

"A devenit într-adevăr un fel de sex simbol pentru tinerele din Sri Lanka", afirma diplomatul britanic.

Citeşte mai multe despre:   Muammar Gaddafi,   Libia,   dezvaluiri,   Arabia Saudita