Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Dramă TERIBILĂ pentru Sofia Vicoveanca: Fanii muzicii populare au ÎNMĂRMURIT! Din păcate a trebuit să...

Dramă TERIBILĂ pentru Sofia Vicoveanca: Fanii muzicii populare au ÎNMĂRMURIT! Din păcate a trebuit să...

Un articol de: B1.ro - 21 Ian 2019, 16:30
Dramă TERIBILĂ pentru Sofia Vicoveanca: Fanii muzicii populare au ÎNMĂRMURIT! Din păcate a trebuit să... Monden

Viaţa cântăreţei de muzică populară Sofia Vicoveanca nu înseamnă doar glorie absolută pe scena folclorului. Artista a avut parte de momente dramatice în viaţa sa de aproape opt decenii.

Artista s-a născut la Toporăuți, lângă Cernăuți, în 1941, în plin război, iar primii ani de viaţă i-au fost marcaţi de evenimente cumplite.

Când m-am născut, tata era concentrat în armata română, iar mama, Veronica, se ocupa singură de gospodărie. Pe atunci, aveam o situație relativ bună, părinții mei dispunând, pe lângă pământ, de vaci și cai, de un magazin de mărunțișuri, în care se vindeau diverse produse, cum ar fi sarea sau chibriturile. Dar această situație n-a durat prea mult. O dată cu înaintarea frontului spre Bucovina, am plecat cu mama în coloana de refugiați. Nu împlinisem doi ani”, a mărturisit, pentru Libertatea, Sofia Vicoveanca.

Marea artistă a continuat: „Mama a îngropat bunurile cele mai de preț, m-a luat în brațe și a plecat pentru totdeauna de acasă! Am ajuns la o rudă din partea mamei, în balta de la Bivolărie din Vicovu de Sus (n.r. – județul Suceava). Aceasta ne-a primit cu brațele deschise. În lipsă de spațiu, am încropit în cămara casei o cămăruță, cu un pat și o sobă. Avea un gemuleț mic, prin care intra lumina soarelui. Acesta a fost «orizontul» în care am crescut. Eram atât de săraci, încât n-am nici măcar o fotografie cu mine și cu mama din acea perioadă. Nu știu cum arătam când eram mică! În plus, tata a căzut prizonier la ruși și n-am mai aflat nici o veste despre el mulți ani. Prin sat, oamenii îi spuneau mamei «refugiata» sau «văduva». Toată lumea credea că tatăl meu murise în Rusia!”.

Pe tata l-am cunoscut când eram școlăriță. Într-o zi, am găsit un militar acasă, care mi-a spus: «Hai la tata!». Așa a fost prima întâlnire cu tatăl meu. Ajunsese, în prizonierat, la 40 de kilograme la 1,75 metri înălțime. S-a angajat la o fabrică de cherestea din zonă. După un timp, am primit o bucată de pământ de la un sătean care fugise în lume. Aici, ai mei au ridicat o casă. Din păcate, acum nu mai există, a fost dărâmată”.

În ciuda greutăţilor, artista a reuşit să se ridice de fiecare dată şi să-şi construiască o carieră de neuitat.

Pentru anul 2019, Sofia Vicoveanca pregătește 25 de cântece. „Pregătesc 25 de piese noi, care o să apară anul viitor. Sunt obiceiuri de iarnă (capra sau umblatul cu ursul), ritualuri de nuntă, colinde, mai multe doine, dar și cântece de joc!”, spune artista care locuiește în Suceava într-un apartament plin de flori! „Stau la Suceava într-un apartament de 4 camere. Sunt singură, dar am 130 de ghivece de flori. Cât sunt plecată, mă gândesc la ele!”, a conchis îndrăgita interpretă de muzică populară.

Citeşte mai multe despre:   sofia vicoveanca