Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Fără precedent: Filarmonica „George Enescu“ îşi deschide joi stagiunea specială, online. Ce puteţi audia de la orele 19:00

Fără precedent: Filarmonica „George Enescu“ îşi deschide joi stagiunea specială, online. Ce puteţi audia de la orele 19:00

Un articol de: Ramona Zaharia - 02 Apr 2020, 14:23
Fără precedent: Filarmonica „George Enescu“ îşi deschide joi stagiunea specială, online. Ce puteţi audia de la orele 19:00 Monden

Încă o iniţiativă fără precedent. Filarmonica „George Enescu“ deschide o stagiune specială, online, începând de joi, 2 aprilie orele 19:00 Cele mai importante concerte înregistrate în ultimii ani, revin să contribuie, prin muzică, în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19.  Astfel, Filarmonica „George Enescu“ se alătură marilor instituții muzicale ale lumii, Metropolitan Opera, Teatrul Balșoi, Berliner Philharmoniker, dar și din România, care au înțeles, în această perioadă de criză, că prin accesul liber la cultură, prin difuzarea unor înregistrări de concerte și spectacole online, contribuie la o mai mare unitate și înțelegere între oameni.

Filarmonica „George Enescu“ propune concerte online în fiecare joi,  de la ora 19.00 pe siteul instituţiei, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube proaspăt deschis cu ocazia stagiunii online. Accesul va fi gratuit pentru toți iubitorii muzicii, iar înregistrările vor rămâne accesibile timp de 48 de ore.

Concertele Centenarului de la Ateneul Român

Prima înregistrare, difuzată pe canalele online joi, 2 aprilie, va fi cea din 30 noiembrie 2018, din celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român“, concert care a fost dedicat Centenarului Marii Uniri.

Orchestra este condusă de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist este Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.  

Programul concertului înregistrat cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal. Cele două Rapsodii de George Enescu marchează începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic Acteon. Pe lângă acestea, programul cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală –Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet

Daniel Ciobanu interpretează îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

"Nu vrem să rămânem departe de publicul meloman"

„Ne-am străduit tot timpul să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Nu vrem să rămânem departe de publicul meloman în aceste vremuri atât de dificile, de aceea vom difuza online înregistrări ale celor mai importante concerte din stagiunile Filarmonicii «George Enescu». Avem în vedere concerte simfonice, vocal-simfonice, camerale, corale și recitaluri. Prima parte a stagiunii 2019-2020 a adus pe scena Ateneului nume de mare prestigiu, dirijorii Christian Badea, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker, alături de solişti foarte apreciaţi, Liviu Prunaru, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea și alții. Să ascultăm muzica interpretată de muzicienii celei mai prestigioase instituții muzicale din România poate fi o terapie benefică,  care să ne ajute să traversăm această perioadă. Rămâneți, în continuare, în fiecare joi, alături de noi, pe site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube, până vom trăi bucuria de a ne reîntâlni în sala Ateneului Român“, a subliniat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Joi, 2 aprilie 2020
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Ora 19.00
Ateneul Roman

Dirijor - CHRISTIAN BADEA
Solist - DANIEL CIOBANU

Program

George Enescu - Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Alfred Alessandrescu -Poemul simfonic Acteon

Serghei Rahmaninov -Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43

Georges Bizet - SuitaCarmen (selecţiuni)

George Enescu - Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11 

Citeşte mai multe despre:   Filarmonica „George Enescu“