Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Marele premiu al festivalului de film de la Karlovy Vary, câștigat de Radu Jude. Cu ce film a obținut Globul de Cristal (VIDEO)

Marele premiu al festivalului de film de la Karlovy Vary, câștigat de Radu Jude. Cu ce film a obținut Globul de Cristal (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 09 Iul 2018, 11:47
Monden

Filmul lui Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a câştigat Globul de Cristal, ce reprezintă Marele Premiu de la Karlovy Vary International Film Festival, în valoare de 25 de mii de dolari.

Astfel, lung metrajul a devenit prima producţie românească inclusă oficial între câştigătorii trofeului acordat în Cehia, potrivit gandul.info.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Cred că este evidentă o influenţă de la Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezenţa actorilor şi nu pe text. Există şi câteva influenţe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred că principala influenţă, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, şi sunt sigur că îl ştiţi în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de poveşti istorice documentate privind relaţia dintre trecut şi prezent, folosind fotografii în cărţi şi alte element diferite. Când l-am descoperit pe Sebald, acum câţiva ani, m-a impresionat într-o asemenea măsură că mi se pare că este influenţa principală. (...) Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie... Cred că Wittgenstein spunea că îşi vede cărţile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea şi apoi o aruncă. Cu toată modestia, cred că filmul meu face acelaşi lucru, este o scară pe care oamenii pot urca şi apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (...) Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui . Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem de ce şi ce putem să înţelegem din asta. E foarte simplu" a transmis Radu Jude organizatorilor de la Karlovy Vary.

De asemenea, scenografa Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele şi decorurile producţiei a precizat că este în culmea fericirii și a postat un mesaj despre asta pe pagina sa de Facebook.

„Ador coincidențele....v-am mai spus...Azi e ziua de naștere a lui Liviu Ciulei ....Azi e ziua lui Radu Jude să câștige globul de cristal...Acum nu-mi intru în piele de bucurie...pentru că este primul lung metraj la care am lucrat...Mulțumesc special echipei care m-a urmat în această aventură: Claudia Vlăsceanu, Folea Mihai, Cireșica Cuciuc, Rianis M Bardasan, Bianca Micu ,pisicii mele Kareem care a jucat magistral toate dublele....și mulților văzuți și nevăzuți...”, a transmis scenografa.

 

Citeşte mai multe despre:   Radu Jude
 
 
 
Loading...