Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Ioan Stoica, fondatorul Caritas, a fost dat afară din casă

Ioan Stoica, fondatorul Caritas, a fost dat afară din casă

Un articol de: Andrei Vlad - 14 Ian 2021, 17:00
Ioan Stoica, fondatorul Caritas, a fost dat afară din casă Ioan Stoica, fondatorul Caritas Monden

Ioan Stoica, fondatorul jocului piramidal Caritas, care a lăsat cu buzunarele goale milioane români, a ajuns la sapă de lemn. Unul dintre cei mai bogați români ai anilor '90 a fost dat afară din garsoniera din Brașov, în care locuia cu chirie, după ce nu și-a mai putut plăti utilitățile. 

Poliția din Brașov l-a scos din imobil pe Ioan Stoica, la cererea proprietarului. Declinul lui Stoica, ajuns acum la vârsta de 76 de ani, este desprinsă parcă dintr-o carte. Acesta s-a „lansat" în viața publică la scurt timp după Revoluție și a reușit să se îmbogățească rapid, precum alți oportuniști ai vremurilor, precum Sorin Ovidiu Vîntu sau Viorel Cataramă.

Jocul piramidal Caritas a fost la mare căutare în perioada aprilie 1992 - august 1994. Compania înființată de brașoveanul Ioan Stoica a funcționat ca SRL, mutată după doar două luni la Cluj-Napoca. Orice român putea depune o anumită sumă minimă - stabilită de programul Caritas, care promitea un câștig garantat de până la 8 ori mai mare, în doar 3 luni de zile. 

 

Milioane de români păcăliți de Caritasul lui Ioan Stoica

 

Milioane de deponenți a înregistrat Caritas la nivel național. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, estima faptul că fondul de investiții a ajuns la un moment dat să ruleze o treime din masa monetară a României. Compania a dat faliment în august 1994, după ce a înregistrat datorii de 450 de milioane de dolari. Plățile către românii înscriși în joc încetaseră încă din octombrie 1993. 

După faliment, a început calvarul pentru Ioan Stoica. În 1995 a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă, de un tribunal din Cluj. A făcut apel, iar termenul de pedeapsă i s-a redus la 2 ani. S-a adresat și la Curtea Supremă, care i-a redus sentința la un an și jumătate de detenție. Stoica a fost eliberat în iunie 1996, după care s-a retras din viața publică și nu s-a mai auzit mare lucru despre el. 

Până în prezent, nu se cunoaște destinația banilor românilor păcăliți. 

Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Citeşte mai multe despre:   Ionel Stoica