Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Ionela Prodan a murit. Biografia cântăreței

Ionela Prodan a murit. Biografia cântăreței

Un articol de: - 16 Apr 2018, 22:11
Ionela Prodan a murit. Biografia cântăreței Monden

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit, luni seară, în jurul orei 21:00, la vârsta de 70 de ani.

Anunțul a fost făcut de fiica sa, Ana Maria Prodan Reghecampf, pe Facebook.

Vedeta era internată la spitalul Elias, aceasta suferind de mai mult timp de o afecțiune a pancreasului.

Ionela Prodan, născută pe 6 octombrie 1947, a fost o solistă de muzică populară din Oltenia.

În vremea studenției, la Craiova, a început primele imprimări, la Radio Craiova. Apoi, a urmat «Steaua fără nume», la Televiziunea Română, un concurs foarte mare, la acea vreme.

A interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu.

La Universitatea din Craiova a absolvit cele două facultăţi: Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie. La Ediţia a II-a a Festivalului „Maria Tănase“ din Craiova (1970) a primit Marele Premiu al Festivalului și în studiourile Radio Craiova a realizat şi primele înregistrări muzicale. Aici a lansat primele melodii populare: „Pădure, dragă pădure“, „În pădure la Zăval“, „La Jii, murgule la Jii“.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

În anii 90 a renunțat la turnee, după moartea soțului, Traian Tănase. „ El era cel mai mare sprijin al vieţii mele, un soţ şi un tată excepţional. Fără el, n-aş fi putut avea cariera pe care am avut-o. Traian a avut grijă de căminul şi de fetiţele noastre, Anamaria şi Anca, în timp ce eu eram plecată, cu lunile, în turnee în ţară sau peste hotare, preluându-mi astfel toate responsabilităţile. A trebuit să fac această alegere grea, renunţând la turnee, de dragul fetelor mele, care erau la vârsta adolescenţei şi, deci, trebuia atent îndrumate”, declara pentru GDS, Ionela Prodan.Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

A devenit realizator la Radiodifuziunea Română, pentru emisiunea de folclor românesc „Din bucata mea de pâine”.

A fost realizatorul emisiunii de romanțe și cântece de petrecere „Îți mai aduci aminte, doamnă” la Televiziunea Tele 7 abc.

În perioada 2001 – 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii tradiţionale. Ca o încununare a întregii sale activităţi, în 2013, ministrul afacerilor externe de atunci i-a propus să devină reprezentant special pentru românii de pretutindeni.

În 2012, Ionela Prodan a fost candidatul USL pentru Colegiul 3 Camera Deputaților, cel în care erau cuprinse țările din America De Nord, Centrală și de Sud, dar și din Oceania. Dar nu a reușit să obțină votul cetățenilor.

Ionela Prodan era membru PSD din 1997 și în 2012 avea o avere estimată la peste 1,5 milioane de euro. În declarația de avere postată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, cântăreața a scris că deține în întregime un apartament în București, dar și patru case de locuit în Capitală și una de vacanță, în județul Ilfov, toate casele fiind obținute după anul 2008. Ionela Prodan mai avea două mașini - o Honda și un Jeep -, ambele fabricate în anul 2008. Interpreta avea bijuterii în valoare de 10.000 de euro și tablouri în valoare de 35.000 de euro, toate obținute înainte de 1989. În plus, cântăreața avea șase depozite bancare la patru bănci diferite, toate conturile fiind deschise după anul 2007. Astfel, Ionela Prodan avea un total de 473.000 de euro, 430.000 de dolari - circa 335.000 de euro, dar și 3.160.000 de lei - circa 700.000 de euro, astfel că suma tuturor conturilor sale se ridică la peste 1,5 milioane de euro.

În 2016, Ionela Prodan a candidat din nou, fiind prima pe listele PSD din Covasna pentru Senat. Preşedintele filialei, deputatul Horia Grama, a declarat că propunerea a venit din partea conducerii centrale a partidului şi a fost acceptată de organizaţia judeţeană pe considerentul că Ionela Prodan este o persoană cu notorietate, are o prestigioasă carieră profesională şi poate sprijini cultura românească şi biserica ortodoxă din judeţul Covasna. Covasna nu a beneficiat însă de mandat la redistribuire, astfel că singurul loc din Senat a fost ocupat de UDMR.

Citeşte mai multe despre:   Ionela Prodan