Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Mitul leacurilor băbești: Medicii atrag atenția că folosirea unor tratamente "din bătrâni" pot face mult rău

Mitul leacurilor băbești: Medicii atrag atenția că folosirea unor tratamente "din bătrâni" pot face mult rău

Un articol de: - 28 Mai 2017, 16:35
Mitul leacurilor băbești: Medicii atrag atenția că folosirea unor tratamente "din bătrâni" pot face mult rău Monden

Medicii din România trag un puternic semnal de alarmă privind felul în care unii oameni aleg să se trateze sau mai mult își tratează cu diverse substanțe de care "au auzit din bătrăni" și despre care știu că "ar face bine".

În ultima perioadă, medicii s-au confruntat cu cazuri incredibile de părinți care și-au tratat  copii cu aerosoli cu bicarbonat de sodiu sau s-au folosit diverse substanțe, precum cerneală, sare sau miere, pe leziuni deschise.

Medicii trag un semnal de alarmă și transmit că asemenea tratamente, considerate de unii ”homeopate”, pot să pună viața copiilor și a adulților în pericol. O altă ”boală” a românilor este și automedicația, prin cumpărarea de medicamente puternice, luate de la farmacie, și administrate ”după ureche”.

"Aşa nu. Tratamentele după ureche, absenţa unor minime cunoştinţe medicale sau noţiuni de prim ajutor duc adesea duc frecvent la numeroase complicaţii. Cel puţin 15% din cazurile ajunse la urgenţe sunt datorate unor tratamente necorespunzătoare sau greşite. Şi suntem extrem de inventivi când e vorba despre soluţii-minune. ”Panaceul” de România este variat: de la frunza de varză sau de patlagină, cerneala aplicată pe plăgi, iaurt sau miere cu sare pe arsuri până la peştele congelat utilizat în scop hemostatic sau laptele administrat ca antidot în intoxicaţii. Aceste improvizaţii conduc adesea la agravarea leziunilor, dezvoltarea de complicaţii, evoluţie nefavorabilă şi la un prognostic rezervat", a declarat medicul primar de urgențe Tudor Ciuhodaru pentru Libertatea.

Medicul, care este și deputat, a povestit un episod în care un bărbat care suferise mai multe tăieturi a găsit un "medicament-minune" și anume țuică pe care a aplicat-o și pe rană, dar a și băut.

"Un pacient de 61 de ani a utilizat ca antiseptic aproape un litru de ţuică. După ce şi-a tăiat piciorul, pacientul nu a găsit altă soluţie pentru a dezinfecta plaga decât ţuica dublu distilată. Pacientul nu a ezitat să o folosească şi ca anestezic, ingerând-o. Un alt pacient de 40 de ani cu arsuri de gradul III la nivelul antebraţelor a aplicat ca ,,tratament de urgenţă” sare de bucatarie la nivelul arsurilor. Prognosticul este rezervat şi datorită aplicării necorespunzătoare a terapiei de urgenţă", a povestit Tudor Ciuhodaru.

Citeşte mai multe despre:   medic