Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Rusalii 2020. Tradițiile și obiceiurile pe care le respectă ortodocșii cu ocazia acestei zile sfinte

Rusalii 2020. Tradițiile și obiceiurile pe care le respectă ortodocșii cu ocazia acestei zile sfinte

Un articol de: Maria Zărnescu - 07 Iun 2020, 08:00
Rusalii 2020. Tradițiile și obiceiurile pe care le respectă ortodocșii cu ocazia acestei zile sfinte FOTO: Pixabay.com Monden

În 2020 Rusaliile se sărbătoresc în data de 7 și 8 iunie, așa cum spune tradiția, la 50 de zile de la Înălțarea Domnului. Evenimentul creștin marchează pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. În funcție de zonele țării, românii respect anumite tradiții și superstiții cu această ocazie, unele dintre ele fiind aducătoare de noroc sau belșug.

Numele de Rusalii provinde de la Rosalia, cunoscuta sărbătoare romană a trandafirilor. Pestea aceasta se suprapune și sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoare creștină ce a fost închinată în trecut și strămoșilor și străbunilor. Cu această ocazie, românii au două zile libere de la stat, în data de 7 și 8 iunie.

 A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Sărbătoarea de Rusalii 2020

 

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Înălțare. Se spune că în ziua Cincizecimii iudaice, toți apostolii erau adunați la un loc, iar din cer s-a pogorât un vuiet ca de suflare de vânt, ce a umplut întreaga casă în care ședeau aceștia. Li s-au arătat limbi ca de foc, iar apoi toți s-ar fi umplut de Sfântul Duh, începând să vorbească în limbi necunoscute, după cum le dădea fiecăruia Sfântul Duh. Sfântul Apostol Petru a fost cel care a ținut apoi o predică, relatând evenimentele în fața a 3.000 de suflete. Aceștia s-au botezat, construind astfel prima comunitate creștină, povestește Libertatea.ro.

În țara noastră, odată cu această sărbătoare, românii țin cont de o serie de tradiții și supersiții, în funcție de zona țării din care provin. Spre exemplu, în tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de suferit din cauza Ielelor, care vor provoca „Luatul din Rusalii”.

 

Tradiții și obiceiuri respectate de ortodocși în România

 

În funcție de mai multe apsecte, oamenii cred sau nu în tradițiile și superstițiile ce vin odată cu o sărbătoare reiligioasă. Așa se întâmplă și de Rusalii, când românii din diferite zone ale țării, țin cont, potrivit traditii-superstitii.ro, de câteva obiceiuri vechi din bătrâni:

Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit, în funcție de regiunile țării. Spre exemplu, în Moldova și în Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, iar în Maramureș și Oltenia, evenimentul se întinde pe o perioadă de șapte zile.

În zonele rurale, românii duc la biserică crengi de tei și nuc. Acestea se sfințesc în timpul slujbei de Rusalii, iar mai apoi sunt luate de credincioși și așezate la icoane.

Oamenii aleg să se protejeze de Iele și să nu fie „luați din Rusalii” purtând la sân leuștean sau usturoi. Ielele sunt considerate duhurile rele, având puteri magice cu rol de a poci oamenii sau de a-I „lua din Rusalii”.

În Olteania are loc Dansul Călușarilor, un joc tămăduitor realizat pentru a spori norocul și sănătatea. Călușarii încep dansul în a doua zi de Rudalii, grupați în grupuri de câte 7 sau 8 persoane. Ei colindă din casă în casă, dorind să alunge spiritele rele.

În anumite zone ale țării se practică „Împănatul boului”, procesiune prin care preotul are rolul de a sfinți un bou, ce va fi mai apoi plimbat prin sat și ornat cu flori de către trectări. Tradiția spune că odată dezlegat boul, o fata trebuie să îl oprească, apoi să înconjoare o masa de trei ori. Tânăra care reușește acest lucru se va mărit în anul respectiv.

În tradiția populară se mai spune și că nu este bine ca oamenii să meargă la câmp. În caz contrar, Ielel îi pot prinde și îi pot pedepsi. Nici viivle, pădurile și locurile pustii nu sunt recomandate, tradiția spunând că te poți întâlni cu Ielele, duhuri rele.

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu nimeni, pentru că vei fi „luat în Rusalii”.