Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Sâmbăta morților iunie 2020. Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de Vară

Sâmbăta morților iunie 2020. Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de Vară

Un articol de: Ramona Zaharia - 06 Iun 2020, 09:05
Sâmbăta morților iunie 2020. Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de Vară Monden

Sâmbătă, 6 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor celebrăm "Moşii de vară", sărbătoare dedicată de Biserica Ortodoxă pomenirii morţilor. Cu aceasta ocazie, în toate bisericile de rit creştin ortodox se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Tradiţia populară însă consemnează şi ea propriile obiceiuri pe care le avem din moşi strămoşi cu privire la cei care au trecut în lumea de dincolo.

 

Tradiţia bisericii de Sâmbăta morţilor

La biserică, gospodinele obişnuiesc să ducă blide cu colivă, mâncare şi fructe, pentru sufletul morţilor din neam. Pomelnice cu numele celor decedaţi sunt duse la altar pentru pomenire. După săvârşirea Liturghiei, preoţii ţin o slujbă specială pentru sufletul celor plecaţi, apoi se împart pomenile şi se merge la cimitir, unde se aprind lumânări şi se sfinţesc mormintele cu agheasmă de la biserică. În unele zone există şi tradiţia unei mese de pomenire, ţinute acasă, ca la parastas.   

 

Obiceiuri populare de Moşii de vară 

Tradiţia populară propovăduieşte multe datini precreştine, păstrate din străbuni. Se spune că începând cu Joia Mare, porţile raiului şi iadului sunt deschise, iar sufletele morţilor vin prin locurile unde au trăit, pentru ca apoi, în sâmbăta morţilor, să se întoarcă în lumea de dincolo.

Pentru ca sufletele celor adormiţi să fie împacate, se fac pomeni, mormintele sunt curăţate şi chiar împodobite cu ramuri de tei sau nuc. De ziua Moşilor de Vara oamenii împart oale pentru cei trecuţi în nefiinţă, ca să aibă din ce mânca sau bea apă. Tot ceea ce se dă de pomană trebuie să fie nou şi proaspăt.

În unele zone, credincioşii presară pe drumul spre biserică plante parfumate ce simbolizează drumul spiritelor spre locul de unde au plecat.

 

Superstiţii de Moşii de vară

 Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Una dintre cele mai cunoscute superstiţii spune că, de Moşii de Vară, nu este voie să dormi afară. Nu ai voie nici să mergi la răspântii şi nici la fântână să scoţi apă, deoarece sunt locuri în care bântuie morţii care nu au linişte.

Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei şi frunze de nuc, pe care preoţii le sfinţesc iar mai apoi creştinii le pun la icoană sau la streaşina casei pentru ca spiritele rele să ocolească gospodăria. Mai mult, în popor se crede că teiul sfinţit poate vindeca surzenia, scrie realitatea.net.

Oamenii dau de pomană usturoi sau ceapă verde pentru ca grădina lor să rodească. Femeile nu au voie ca în această zi să măture ori să toarcă, nici să dea lături la porci, deoarece aceste acţiuni ar afecta sufletele celor decedaţi, care, supăraţi, vor dori să se răzbune... 

Se mai spune că dacă plouă în ziua Moşilor de vară e semn de an rodnic, iar dacă arunci afară o crenguţă de tei sfinţit în timpul ploii, aceasta va înceta. 

Citeşte mai multe despre:   mosii de vara 2020