Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger, la Curtea de Apel București: Miercuri începe recursul într-un dosar în care 5 case de producție de la Hollywood sunt acuzate de un scenarist român de furt intelectual (FOTO)

Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger, la Curtea de Apel București: Miercuri începe recursul într-un dosar în care 5 case de producție de la Hollywood sunt acuzate de un scenarist român de furt intelectual (FOTO)

Un articol de: Ionescu Tudor - 04 Iun 2019, 14:20
Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger, la Curtea de Apel București: Miercuri începe recursul într-un dosar în care 5 case de producție de la Hollywood sunt acuzate de un scenarist român de furt intelectual (FOTO) Sursă foto: Lucian Chiuciță / Facebook Monden

Miercuri va începe apelul într-un dosar în care scenaristul român Lucian Ciuchiță acuză mai multe case de producţie de la Hollywood că au folosit un scenariu scris de el pentru a produce pelicula din 2013, "Escape Plan", care-i are în rol central pe Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger

Printre casele de producţie acuzate de furt intelectual de către Lucian Ciuchiță se numără şi binecunoscuta "Summit Entertainment LLC", o companie implicată în producţia unor filme precum "Mr. & Mrs. Smith", "American Pie", "Twilight", "The Twilight Saga: New Moon" sau "Sahara".

În 2017, Lucian Ciuchiță a pierdut, în primă instanță, procesul judecat la Tribunalul Bucureşti împotriva celor cinci companii de la Hollywood, ulterior făcând apel şi acuzând faptul că unele dovezi depuse la dosar de către pârâţi (companiile - n.r.) ar fi fost, de fapt, false.

De asemenea, scriitorul a precizat pentru site-ul B1.ro că, în toţi aceşti ani, nu a fost contactat de niciuna dintre casele de producţie pentru rezolvarea disputei pe cale amiabilă, modalitate de soluţionare pe care şi-ar fi dorit-o într-o primă fază. Acum însă, el cere despăgubiri de 10 milioane de dolari și creditarea să drept co-scenarist al filmului.

Lucian Ciuchiță, scenarist şi membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), mai susţine că, în anul 2012, i-a încredinţat scenariul său, intitulat "Insula Diavolului. Prizonierii apelor", unui regizor român care ar avea mai multe case de producţie în Statele Unite, ulterior, spunându-i-se că scenariul său nu poate fi produs din cauza costurilor prea ridicate. Pentru că, în cele din urmă, să aibă surpriza să descopere că segmente întregi din scenariul său apar în filmul „Escape Plan”. 

Foto: Afişul peliculei "Escape Plan" (sursă foto: IMDB)

Ce alte case producţie sunt acuzate de furt intelectual, potrivit datelor oferite de Portal Just.

  • Canton Production
  • Atmosphere Entertainment MM LLC
  • Boies/Schiller Film Group
  • George Furla Production LLC  

Filmul "Escape Plan" a avut încasări globale de 137,3 milioane de dolari, pelicula având atât de mult succes, încât au fost produse alte două părţi: "Escape Plan 2: Hades" şi "Escape Plan: The Extractors" - cel din urmă terminat în 2019, potrivit IMDB.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

În 2014, scriitorul a publicat şi o carte, intitulată "Insula diavolului. Prizonierii apelor", în care sunt dezvoltate elementele ale scenariului. 

În subtitlu se precizează că: "Romanul de față este povestea originală care a stat la baza scenariului unui film de succes, lansat anul trecut (2013 - n.r.) de către cinci studiouri de producție de la Hollywood..."

Foto: Lucian Chiuciță (sursă foto: Lucian Chiuciță / Facebook)

Citeşte mai multe despre:   sylvester stallone,   Arnold Schwarzenegger,   Lucian Chiucita