Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Ultimii vorbitori ai unei limbi rare sunt certați și nu-și vorbesc

Ultimii vorbitori ai unei limbi rare sunt certați și nu-și vorbesc

Singurii vorbitori fluenți de Ayapaneco, un dialect rar din satul Ayapa, situat în sudul Mexicului, sunt certați și nu-și vorbesc, informează Daily Mail.

În ciuda faptului că locuiesc la mai puțin de un kilometru unul de altul, Manuel Segovia și Isidro Velasquez sunt în conflict și nu discută unul cu celălalt, deși nimeni nu știe de ce.

Mergând să îi cunoască pe ultimii vorbitorii de Ayapaneco, specialistul în antropologie lingvistică Daniel Suslak a spus că Segovia şi Velasquez nu au aproape nimic în comun.

„Când eram copil, toată lumea vorbea limba aceasta. Între timp, a dispărut treptat şi cred că va muri odată cu mine”, a declarat Segovia pentru reporteri, în limba spaniolă.

Segovia obişnuia să vorbească Ayapaneco cu fratele lui, care a murit în urmă cu zece ani, iar acum continuă să li se adreseze soţiei şi copiilor în acest dialect, pe care aceştia nu îl înţeleg în totalitate.

Ayapaneco este dialectul în care vorbea populaţia care trăieşte pe actualul teritoriu al Mexicului înainte să fie cucerită de spanioli, care şi-au impus propria limbă.

Ultimii vorbitori de Ayapaneco
Citeşte mai multe despre:   Mexic