Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Monden Vineri 13: O "banală" zi cu ghinion sau sfârşitul lumii? Vezi cele mai trăznite superstiţii

Vineri 13: O "banală" zi cu ghinion sau sfârşitul lumii? Vezi cele mai trăznite superstiţii

Vineri 13 este o zi considerată de mulți oameni nefastă, plină de ghinion, destinată eșecului. Unii ajung chiar să-și schimbe programul într-o astfel de zi, pornind de la ideea că nimic n-o să iasă cum trebuie. Teama legată de vineri 13, sau paraskevidekatriaphobia pe numele său ştiinţific (un cuvânt grecesc la origine), este atât de răspândită încât afectează peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob.

Unii sunt pur şi simplu paralizaţi de frică. Atât de speriaţi, încât nu au curajul să se dea jos din pat. Alţii anulează întâlnirile de afaceri sau îşi programează activităţi mai lejere pentru această zi.

Referinţe biblice

Una dintre teoriile legate de vineri 13 face o legatură între Cina cea de Taină, ultima a lui Iisus, la care au participat 13 persoane, inclusiv Iuda, şi crucificarea care a avut loc într-o zi de vineri.Tot într-o zi de vineri Eva l-a ispitit pe Adam cu mărul interzis, iar Potopul a început tot într-o vineri. Limbile de la Turnul Babel au fost “amestecate” bineînţeles tot vinerea, iar ulterior, alăturat numărului 13, această zi a avut “succesul” asigurat.

Temerile aveau ceva sens în Roma Antică, vinerea fiind zi de execuţii, la fel ca şi în Marea Britanie ceva mai târziu. În Evul Mediu, vinerea era cunoscută drept „sabbatul vrăjitoarelor”, participantele la întâlnirile în miez de noapte fiind în număr de 13.

Superstiţii generale

Sunt multe motive pentru care numărul 13 este considerat atât de ghinionist în numeroase ţări, spre exemplu dacă te tunzi într-o zi de vineri 13, cineva din familia ta va muri.

Alţii spun că un copil care se naşte într-o zi de vineri 13 va fi ghinionist toată viaţa lui.

Zilele de 13 ce pică în calendar într-o vineri sunt considerate, de asemenea, aducătoare de nenorociri, boală, ghinion, şi efectele vor fi cu atât mai dezastruoase dacă 13 martie pică într-o vineri.Unele persoane evită să folosească cifra 13 pentru a desemna zilele din calendar, numerele de străzi sau de apartament, folosind mai degrabă numarul 12 bis.

O dovadă a faptului că locuinţele care au numărul 13, în Marea Britanie, se vând cu 4.000 de lire mai puţin decât alte case identice, cu aceeaşi mărime şi îmbunătăţiri, din aceeaşi zonă.

Vineri 13 şi alinierea planetelor

Sfârşitul lumii sau pură coincidenţă? În preajma zilei de vineri 13, planetele Mercur, Venus, Marte şi Jupiter se vor alinia, formând succesiv un cerc de trei planete, cu un diametru minim de 5 grade. Pe tot parcursul lunii mai, lună în care s-a prezis că lumea se va sfârşi, planetele vor forma aceste “summituri celestiale”.

Acum sute de ani, observatorii cerului ar fi considerat această aliniere a planetelor ca fiind un semn rău. Pe 5 mai 2000, site-urile de internet preziceau dezastre atunci când Soarele, Luna şi alte cinci planete s-au „adunat”.

În prezent, convergenţa cosmică întăreşte ideea că lumea se va sfârşi în 2012.

Citeşte mai multe despre:   sfarsitul lumii