Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Acuzații grave la adresa candidatului USR-PLUS la Primăria Constanța: Deputatul Stelian Ion ar fi obținut ilegal o garsonieră ANL, în urmă cu 15 ani. Ar fi inventat chiar și un handicap pentru a pune mâna pe locuință

Acuzații grave la adresa candidatului USR-PLUS la Primăria Constanța: Deputatul Stelian Ion ar fi obținut ilegal o garsonieră ANL, în urmă cu 15 ani. Ar fi inventat chiar și un handicap pentru a pune mâna pe locuință

Un articol de: George Lupu - 12 Aug 2020, 14:31
Acuzații grave la adresa candidatului USR-PLUS la Primăria Constanța:  Deputatul Stelian Ion ar fi obținut ilegal o garsonieră ANL, în urmă cu 15 ani. Ar fi inventat chiar și un handicap pentru a pune mâna pe locuință foto: Facebook Politică

Deputatul USR Stelian Ion, candidat la funcția de primar al Constanței în alegerile locale ar fi obținut prin intermediul unei escrocherii imobiliare o garsonieră de la ANL, în urmă cu 15 ani, susțin jurnaliștii de la Newsweek.ro.

Potrivit acestora,  manevrele ilegale făcute de Stelian Ion s-au întâmplat pe vremea când politicianul era un tânăr avocat, apropiat de tabăra fostului primar PSD Radu Mazăre. Pe de altă parte, contactat de B1.RO, deputatul Stelian Ion, a respins toate acuzațiile.

 

Care ar fi neregulile comise de deputatul Stelian Ion, potrivit Newsweek.ro

 

Potrivit jurnaliștilor, Stelian Ion ar fi obținut garsoniera ANL prin mai multe nereguli:

Deși era tolerat în spațiu în apartamentul părinților, a încheiat peste noapte un contract de închiriere cu tatăl său contra sumei de 100.000 de lei vechi (10 lei noi) lunar, astfel încât să obțină un punctaj mai mare și să fie avantajat.

În documentul intitulat “Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj” se menționează că Stelian Ion este “CHIRIAȘ” în Constanța. Ceea ce, într-adevăr, era, dar numai din data de 14 aprilie 2005, când a încheiat un contract de închiriere cu propriul tată.

În mod ciudat, însă, cererea pentru o locuință ANL fusese depusă de Stelian Ion la RAEDPP pe 1 martie 2004, cu 13 luni înainte ca acesta să semneze un contract de chirie cu tatăl său. Data depunerii cererii de către actualul deputat USR apare în Hotărârea Consiliului Local Constanța 217 din 25 mai 2005, prin care s-a aprobat lista definitivă cu apartamentele ANL.

Opțiunea chiriei îi dădea solicitantului posibilitatea să probeze că are acces la o anumită suprafață locativă. În contractul dintre Stelian Ion și tatăl său, suprafața închiriată actualului deputat USR a fost stabilită la fix 7,5 mp. Adică sub 8 mp, astfel încât, actualul deputat să fie avantajat și să primească un punctaj mai mare.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

 

 

O altă neregulă gravă, potrivit jurnaliștilor este fabricarea unui handicap

 

A doua neregulă semnalată de jurnaliștii de la Newsweek.ro a fost cea potrivit căreia, a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, deși era contrazis chiar de actele medicale pe care el însuși le-a depus la dosar.

Asta în condițiile în care subpunctul 3.1. - “Sănătos” - aducea 0 puncte, în timp ce Subpunctul 3.2. - “Boala de care suferă solicitantul, un alt membru al familiei sau aflat în întreținerea acestuia, care necesită însoțitor sau o cameră în plus” - aducea 10 puncte.

Stelian Ion a declarat că suferea de o boală “care necesită însoțitor sau o cameră în plus”. El a depus două documente la dosar: o rețetă din 1997 (adică cu șapte ani înainte de a depune cererea la RAEDPP pentru o locuință ANL) și un bilet de externare de la Spitalul Militar Constanța din 2002.

În ceea ce privește diagnosticul, acesta se referea la   “Astm br. (bronșic – n.r.) alergic”, însă rețeta nu ar fi vizat un tratament pentru această boală, ci pentru alergii. În ceea ce privește al doilea document depus la dosar, vizează un bilet de externare de la Spitalul Militar.

Potrivit jurnaliștilor, solicitantul nu avea handicap grav, deci nu putea beneficia de însoțitor și, prin urmare, nu se încadra în punctaj. Așadar, alte 10 puncte au fost obținute ilegal.

 

A treia neregulă, potrivit anchetei jurnaliștilor este faptul că a declarat numai parțial venituri și nici măcar cele declarate nu se încadrau la punctajul obținut;

La punctul 5 al cererii, “VENITUL MEDIU NET LUNAR/MEMBRU DE FAMILIE”, Stelian Ion a bifat subpunctul 5.2., “între salariul minim pe economie și salariul mediu brut pe țară”, pentru maximum de punctaj, 10 puncte.

Pentru a proba veniturile, el a depus la dosar o adeverință de venit eliberată de sine însuși, adică de propriul cabinet de avocat (care avea sediul în același apartament al părinților în care și-ar fi închiriat și spațiu de locuit): “Se adeverește prin prezenta că domnul avocat Ion Stelian-Cristian, membru al Baroului Constanța, în calitate de titular al cabinetului de avocat “Cristian Ion”, a realizat în cursul lunii februarie 2005 un venit net de 6.5000.000 lei (un zero apare în plus, eronat, cel mai probabil suma corectă e 6.500.000 lei vechi, echivalentul a 650 lei noi – n.r.)”.

Stelian Ion a mai depus și un document fiscal în care declara venituri de 16.440.000 lei vechi în 2003, echivalentul a 1.644 lei noi.

De la 1 ianuarie 2005, salariul minim brut pe țară a devenit 3.100.000 lei vechi (310 lei noi), în creștere cu 300.000 de lei vechi (30 de lei noi) față de perioada anterioară. În 2005, în lei noi, salariul mediu brut pe țară a variat între 674 și 848 lei.

Cu cei 650 de lei net câștigați în februarie, Stelian Ion a depășit salariul mediu brut de 674 de lei din februarie 2005.

 

Ultima neregulă constatată este faptul că deputatul Stelian Ion a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat. În total, Stelian Ion și-a crescut fraudulos punctajul cu cel puțin 27 de puncte (din rezultatul final de 81). 

Ultimul fals din dosarul ANL al actualului deputat a fost punctul 7, “LOCUL DE MUNCĂ”. Aici, Stelian Ion a bifat subpunctul 7.1., cu cel mai mare punctaj – 10 puncte, pentru “instituții publice de interes național și comunitar”.

“Minciuna este atât de gogonată încât se demontează de la sine: însuși solicitantul a depus la dosar documente din care reiese că este avocat și are propriul birou de avocat, cu sediul acasă la părinții săi. Nici măcar calitatea de membru al Baroului nu-l făcea pe Stelian Ion angajat la “instituții publice de interes național și comunitar”, din mai multe motive. Baroul nu este o instituție publică și, chiar dacă ar fi, avocații nu sunt angajați ai baroului, nu au ca loc de muncă baroul”, precizează Newsweek.ro.