Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Adrian Năstase, dezvăluiri din dosarul EADS, o afacere transpartinică, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro

Adrian Năstase, dezvăluiri din dosarul EADS, o afacere transpartinică, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro

Un articol de: - 14 Oct 2015, 17:04
Adrian Năstase, dezvăluiri din dosarul EADS, o afacere transpartinică, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro Politică

Adrian Năstase a decis să vorbească despre controversatul dosar EADS, O afacere transpartinică, în care prejudiciul este de peste 1 miliard de euro, începută în timpul mandatului său de premier.

Aflat în vizită în Deltă, Năstase explică, pornind de la o fotografie realizată în apropierea graniţei cu Ucraina, cum vede celebrul contract de securizare a frontierelor.

Initial, nu am stiut ce reprezintă schela de pe canalul Chilia, la frontiera cu Ucraina. Apoi, am realizat că m-am intâlnit cu EADS. Deci, el pare să existe. Nu doar comisioanele legate de el. Am fotografiat „schela” respectivă si, bănuiesc, m-a fotografiat si ea pe mine. Probabil că imaginea mea a ajuns apoi, rapid, intr-un centru de prelucrare a datelor si de alertă.

Această „intâlnire” m-a determinat să scriu câteva comentarii in legătură cu contractul semnat in august 2004 cu EADS pentru securizarea frontierelor”, așa își începe fostul premier PSD dezvăluirile.

În articolul publicat pe blogul personal, Năstase împarte “afacerea EADS” pe trei paliere: Palierul comisioanelor, palierul politic și palierul tehnic.

Despre palierul comisioanelor, Năstase nu vrea să comenteze deocamdată: “Se ocupă DNA de el. Si jurnalistii care primesc, „pe surse” diverse documente din dosar”.

Palierul politic este unul de interes. Năstase explică de ce securizarea frontierelor era un “imperativ” pentru România în 2004.

Securizarea frontierelor era un imperativ pentru finalizarea Capitolului JAI („Justitie si Afaceri Interne), in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE. Negocierile trebuiau să se incheie in decembrie 2004 (deci in urmatoarele 4 luni ale anului), pâna la incheierea mandatului Comisiei Prodi. Alegerile europarlamentare daduseră câstig de cauză dreptei iar Comisia Barrosso s-a dovedit a fi reticentă in legătura cu aderarea tării noastre (vezi declaratiile lui Olie Rehn). „Rezolvarea” acestui punct sensibil din agendă era normal să o facem cu cea mai mare firmă de profil din Europa, cu participatii germane, franceze, spaniole, italiene etc. Unii poate consideră că ar fi trebuit să incercăm si cu rusii, cu chinezii, cu indienii… Eu cred că optiunea politică a fost corectă. Si anume – semnarea contractului cu EADS in august, finalizarea negocierilor cu UE in decembrie 2004, semnarea acordului in primăvara lui 2005, aderarea propriu-zisă in 2007, obtinerea a 30 de miliarde de Euro, nerambursabile pentru perioada 2007-2013, etc. Calendarul era corect, obiectivele bine definite. In plus, România devenea frontiera estică a UE si avea obligatia de a securiza frontiera spre Ucraina si la Marea Neagră.Participând zilele trecute, la reuniunea Consiliului afaceri generale de la Luxemburg, George Ciamba, secretar de stat in MAE,  „a subliniat, totodată, contribuția substanțială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii și la activitatea agențiilor europene în materie, precum și disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuții (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX și BESA).” Asadar, pare că sistemul de securizare, pornit, in 2004, a fost realizat”, scrie fostul șef al PSD.

În legătură cu palierul tehnic, Năstase consideră că răspunsurile cele mai potrivite ar putea veni de la foștii generali din MAI.

Intrebarea mea este dacă instalatiile contractate au fost finalizate, dacă sistemul este functional, dacă el poate face fată in conditiile unor eventuale valuri de migranti. Cred că este momentul ca zecile de generali care s-au ocupat, in special in Ministerul Administratiei si Internelor, să facă o conferintă de presă pentru a da detaliile necesare. Sunt convins ca analistii si consultantii politici din România vor avea astfel informatiile necesare pentru a se ocupa de toate palierele pe care le-am mentionat”, conchide Adrian Năstase.

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Microsoft,   DNA,   Adrian Nastase