Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică OFICIAL: Câți români au drept de vot la alegerile europarlamentare și la referendum

OFICIAL: Câți români au drept de vot la alegerile europarlamentare și la referendum

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mai 2019, 15:26
Foto: pixabay.com Politică

Numărul total de alegători români înscriși în listele electorale permanente, persoane care au domiciliul sau reședința în România, este 18.267.997 de persoane, anunță Autorittatea Electorală Permanentă, în contextul în care duminică au loc alegerile europarlamentare și referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

Numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane,  din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019. Din totalul de alegători înscriși în Registrul electoral, exceptându-i pe cei cu drepturile de vot radiate, un număr de 700.843 de cetățeni români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European:

În urma comunicărilor primite din partea instituțiilor cu atribuții similare ale statelor membre UE privind cetățenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Toate vor apărea în evidența dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În listele electorale speciale s-au înscris 114 cetățeni comunitari care și-au exprimat dorința de a vota pentru reprezentanții din România în Parlamentul European.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane. Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la Referendumul național:

Nu au fost radiați din liste cei 379 de cetățeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state a vota reprezentanții acestora în Parlamentul European. 

Pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane.

Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.
 

Citeşte mai multe despre:   AEP,   Autoritatea Electorala Permanenta