Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Femeile reprezintă doar o treime dintre candidații României la alegeri. Ponderea acestora în Parlamentul European ar putea scădea (VIDEO)

Femeile reprezintă doar o treime dintre candidații României la alegeri. Ponderea acestora în Parlamentul European ar putea scădea (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 25 Mai 2019, 23:25
Femeile reprezintă doar o treime dintre candidații României la alegeri. Ponderea acestora în Parlamentul European ar putea scădea (VIDEO) Foto: Facebook/ European Parliament Politică

Femeile reprezintă doar o treime dintre candidații României la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit unei analize a Coaliției pentru Egalitate de Gen, întocmită pe baza cifrelor Biroului Electoral Central. În aceste condiţii, specialiştii estimează că procentul femeilor din partea ţarii noastre în forul legislativ european va scădea de la 39%, în prezent, la aproximativ 30 de procente, informează B1 TV

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Numai o treime din candidații noştri pentru Parlamentul European sunt de sex feminin, conform Coaliției pentru Egalitate de Gen. Mai exact, vorbim despre doar 144 de femei din numărul total de 473 de candidați de pe listele prezentate de partidele politice. În procente, femeile reprezentintă 30,71% din total.

Partidul Pro România are cele mai multe candidate-femei, cu un procent de 40. Urmează, PSD, cu 37%, la fel ca Alianța 2020 USR-PLUS. Pe listele PNL, femeile cu șanse să obţină funcții în Parlamentul European reprezintă mai puțin de un sfert din totalul candidaților, 23%, iar la ALDE procentul este de 17.

Din partea PSD, printre femeile cu șanse la un post de europarlamentar se numără Rovana Plumb, Carmen Avram, Maria Grapini, din partea PNL, Adina Vălean, din partea Alianței 2020 USR-PLUS, Clotilde Armand, de la ALDE, Norica Nicolai şi Renate Weber, iar din partea Pro România, Corina Crețu. P

La nivelul întregii Europe, procentajul femeilor este 36,4%. Parlamentul European înregistrează o mai bună reprezentare a femeilor comparativ cu parlamentele naționale. De exemplu, în România, există doar 20% politiciene la Camera Deputaților și 14%, la Senat.

Este motivul pentru care şi cea mai mare organizaţie pentru femeie a Uniunii Europene, European Women's Lobby, a lansat un apel către instituții și către statele membre pentru a prioritiza reprezentarea paritară 50/50 pentru femei și bărbați, atât pe listele electorale ale partidelor politice, cât și în structurile europene.

Citeşte mai multe despre:   alegeri europarlamentare,   Parlamentul European