Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Unde și cum VOTĂM la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru Justiție (VIDEO)

Unde și cum VOTĂM la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru Justiție (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mai 2019, 19:53
Unde și cum VOTĂM la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru Justiție (VIDEO) Foto: Octav Ganea / Inquam Photos Politică

Duminică sunteți așteptați la urne, să vă alegeți reprezentanții în Parlamentul European, dar și să răspundeți celor două întrebări ale referendumului pentru Justiţie.

Acestea sunt: 
1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?" 
2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?".

Trebuie să votați la secția la care sunteți arondați, în cazul în care sunteți în localitate. Secția de care aparțineți o găsiți pe site-ul registrulelectoral.ro. Dacă sunteți plecați, puteți vota pe listele suplimentare, oriunde vă aflați. Foarte important: votul se face pe baza cărții de identitate, fie ea provizorie sau electronică, aşadar, nu uitați să aveți acest act asupra dumneavoastră!

În străinătate, puteți vota oriunde vă aflați în ziua alegerilor. Sunt organizate 441 de secții de vot. Lista acestor secții este publicată pe site-ul Ministerului de Externe.

18.968.840 de persoane sunt înscrise în Registrul Electoral și au drept de vot.

Urnele de vot se închid la ora 21.00. Foarte important: dacă ora 21.00 v-a prins în interiorul secției de votare, nu va dă nimeni afară! Vă puteți exercita dreptul. Recomandarea noastră este să votați în timpul zilei, pentru a evita aglomerația și incovenientele de la închiderea urnelor.

Jurnalistul B1 TV Tudor Muşat vă arată paşii pe care trebuie să îi urmaţi:

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

De ce trebuie să votezi?

”Nimic nu mi se pare mai periculos pentru democraţie decât nepăsarea. Nepăsarea înseamnă să nu fii sensibil la soarta ţării tale şi a semenilor tăi. Când nu-ţi pasă de viaţa celor din jurul tău, de fapt nu-ţi pasă nici de viaţa ta: nu trăieşti în peşteră, printre lilieci şi coleoptere; trăieşti printre oameni şi de soarta lor depinde şi soarta ta. Nu poţi fi – tu, singur! – fericit şi împăcat dacă cei din jurul tău suferă, dacă nu au acces la o educaţie decentă, dacă se chinuie în spitale insalubre, dacă mor sfârtecaţi în accidente pe şosele desfundate, dacă sunt hărţuiţi în fel şi chip de incompetenţă, rea-voinţă, de hoţie şi netrebnicie. Mergeţi la vot şi luaţi-i cu voi şi pe nehotărâţi, pe leneşi, pe uituci, pe lasă-mă-să-te-las şi pierde-vară”. (Mihai Șora)

“A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni. A vota nu este doar împlinirea unui abstract și alienant angajament civic, nu este doar prima și cea mai simpla modalitate de a acționa, ci este un mod de a fi împreună cu ceilalți, de a fi parte, fiind în același timp tu însuți. De ce să faci jocurile celor care vor să profite de absența ta pentru a-și face simțită apoi prezența lor insuportabilă? De ce ar fi inteligent să te dispensezi de cel mai accesibil mod de a influența destinul?” (Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA)

”Noi suntem acum în faţa unei opţiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetăţenii în acest întreg ciclu electoral, va depinde dacă România va rămâne un stat ce recunoaşte valorile şi principiile Uniunii Europene, sau dacă, dimpotrivă, se va distanţa de aceste principii şi valori. În lumea de azi, distanţarea aceasta nu poate însă însemna izolare. Nu există decât o singură altă direcţie: Rusia şi, prin ea, Asia - mai apropiată sau mai îndepărtată.
În aceste condiţii, îndemnul meu este simplu: găsiţi-vă timp şi mergeţi la vot: atât pe 26 mai, cât şi în numeroasele runde electorale care stau în faţa voastră. Am două motive pentru a vă îndemna la aceste gesturi civice.

În primul rând, dată fiind gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm acum, este necesar ca votul pe care îl dau cetăţenii să fie, prin număr, reprezentativ, în cea mai mare măsură. Dacă, aşadar, cetăţenii - şi voi printre ei - vor fi prezenţi în număr mare la vot, decizia care va rezulta de aici va avea o mare legitimitate populară. Vom evita, în acest fel, situaţia prezentă: o minoritate care îşi impune scopurile întregii societăţi, numai şi numai pentru că majoritatea imensă a cetăţenilor nu a fost interesată la precedenta rundă electorală să voteze.

Celălalt motiv al îndemnului meu este şi mai important. Sunt convins că fiecare dintre voi ştie ca cetăţean ce îşi doreşte. Într-adevăr, fiecare exprimă prin votul său ceea ce speră să se întâmple - sau să nu se mai întâmple - în viitor. Cu ţara şi cu sine însuşi. Nevotând, această speranţă este jucată la zaruri. De alţii! Votând, daţi măcar o şansă speranţei voastre să trăiască. Dacă veţi eşua, veţi putea cel puţin să vă spuneţi: „am încercat, n-a ieşit, nu am ce-mi reproşa, căci am jucat jocul pe regulile lui”. Asta e de fapt democraţia.

Încetaţi, aşadar, să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. Căci trebuie să înţelegeţi că, din cauza acestui dispreţ, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis - de prea multe ori - de votanţi îngroziţi de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercaţi, de aceea să daţi viitorului forma propriei voastre speranţe. Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot !” (Emil Ionescu, Decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universității București)
 

Citeşte mai multe despre:   alegeri europarlamentare