Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Alegeri locale 2020. Care sunt actele cu care poți vota la scrutinul pentru alegerea primarilor

Alegeri locale 2020. Care sunt actele cu care poți vota la scrutinul pentru alegerea primarilor

Un articol de: Catinca Giosanu - 03 Sep 2020, 23:42
Alegeri locale 2020. Care sunt actele cu care poți vota la scrutinul pentru alegerea primarilor Politică

Persoanele care doresc să voteze la alegerile locale de anul acesta, din septembrie, vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). În plus, ei pot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral. Ce acte trebuie să ai asupra ta în momentul în care vei merge la secția de vot pentru a vota la alegerile locale 2020?

 

 

Acte de care ai nevoie ca să poți vota pe 27 septembrie

 

 

Pe data de 27 septembrie 2020, românii vor merge la vot, la alegerile locale. Pe B1.ro găsiți tot ce trebuie să știți despre votul din 27 septembrie, inclusiv ce acte sunt necesare la secția de votare. În ziua votului, tot pe B1.ro veți găsi prezența la vot și rezultate la alegeri locale 2020 de la Biroul Electoral Central actualizate în timp real.

Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot persoanele care au fost diagnosticate cu probleme mintale, cei puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.983.585, cu 1.613 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă. 

Votarea în țară are loc duminică, 27 septembrie 2020, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

 

 

Regulile pe care trebuie să le respecți la secția de vot pe fondul pandemiei de coronavirus

 

 

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți. 

Măsura este cuprinsă hotărârea de guvern 577/2020, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de vot care se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare. 

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizică de minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asigura o suprafață de minimum 4mp / persoană. De asemenea, se va avea în vedere asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

Citeşte mai multe despre:   alegeri locale 2020