Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora

Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Sep 2020, 16:14
Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora Politică

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, un amendament la proiectul de lege privind modificarea și completarea unor legi în materie de electorală, potrivit căruia alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din 2020.

Dacă 160 de deputați au votat „pentru”, 10 au votat „împotrivă”, iar cinci s-au abținut, potrivit Agerpres.

Guvernul a decis că alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie. Amendamentul ar putea permite românilor din diaspora să voteze și sâmbătă, 5 decembrie

 

În debutul lunii septembrie, Guvernul Orban adopta o Hotărâre pentru stabilirea zilei de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentare.

„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern - au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020", declara la acel moment Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, citat de Agerpres.

La începutul ședinței de Guvern în care avea să fie adoptată Hotărârea respectivă, prim-ministrul Ludovic Orban subliniat că „data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”. 

„Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament – și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, spunea premierul Ludovic Orban.

Vestea venea în contextul în care, în aceeași zi din finalul lunii iulie, Senatul și, în rol decizional, Camera Deputaților adoptau proiectul de lege care prevede că data alegerilor parlamentare, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte, lăsând practic Guvernul fără această prerogativă, contrar cutumei din cei 30 de ani de postdecembrism. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a atacat proiectul la CCR.

Citeşte mai multe despre:   alegeri parlamentare