Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică “Alegem primarul în două tururi”. Campania de strângere de semnături pentru schimbarea legii care permite "hegemonia PSD" la nivel local

“Alegem primarul în două tururi”. Campania de strângere de semnături pentru schimbarea legii care permite "hegemonia PSD" la nivel local

Un articol de: - 24 Apr 2018, 14:40
“Alegem primarul în două tururi”. Campania de strângere de semnături pentru schimbarea legii care permite "hegemonia PSD" la nivel local Politică

Traian Băsescu a anunţat demararea unei campanie de strângere pentru a schimba legea care prevede alegerea primarilor în doar un tur de scrutin. Sub sloganul “Alegem primarul în două tururi”, fostul preşedinte doreşte să strângă 1 milion de semnături de susţinere.

"Nevoia de a repara erori legistative care au făcut ca democrația din România să fie afectat în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri", susţine Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a avertizat că revenirea la sistemul electoral cu două tururi de scrutin este singura cale de a opri "hegemonia PSD".

"Considerăm că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale”, a arătat Băsescu.

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România.

Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD.

Citeşte mai multe despre:   PMP,   Traian Basescu,   PSD