Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Alexandru Rafila: Cu siguranță, în acest an vom purta mască. Renunțarea la ea va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice

Alexandru Rafila: Cu siguranță, în acest an vom purta mască. Renunțarea la ea va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Ian 2021, 18:56
Alexandru Rafila: Cu siguranță, în acest an vom purta mască. Renunțarea la ea va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Deputatul PSD Alexandru Rafila a explicat că renunțarea la mască va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice realizate de organisme internaționale. „Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a declarat social-democratul.

Alexandru Rafila, despre renunțarea la mască

 

Întrebat într-o conferință de presă desfășurată luni ce procent din populație ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a se renunța la masca de protecție, Alexandru Rafila a răspuns: „Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă, adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”.

Întrebat dacă împărtășește opinia medicului Adrian Streinu-Cercel, care s-a arătat de părere că vom purta mască încă doi ani de zile, Alexandru Rafila a explicat: „V-am spus, mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populaţiei în UE se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare a măştii. Cu siguranţă însă, în acest an vom purta mască".

Ce a Alexandru Rafila despre numărul de teste efectuate 

 

Deputatul PSD a adus mai multe critici guvernanților, cărora le-a reproșat printre altele și că sunt efectuate prea puțin teste pentru depistarea infecției cu coronavirus.

„Există o problemă legată de cadrele didactice. Începerea școlii a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis și noi am salutat acest anunț în ceea ce privește începerea școlii pe 8 februarie. Însă am asistat la câteva lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțului președintelui, respectiv pozițiile reprezentanților Ministerului Sănătății care au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va fi cea care va condiționa desciderea școlilor, faptul ce nu va putea fi posibil decât peste foarte, foare mult timp pentru că, pe de o parte, discutăm de sute de mii de cadre didactice, care nu au suficente informații cât să se decidă asupra vaccinării, și pe de altă parte limitarea înscrierilor și a cantităților de vaccin e tot un factor care va întârzia vaccinarea cadrelor didactice. Ceea ce s-a întâmplat azi, când s-au raportat numai 1.500 de cazuri la nivel național din care 1.100 în București, ne arată că ieri nu s-a testat în România decât în Capitală și ne aflăm într-o situație paradoxală: discutăm de deschiderea școlilor în funcție de situația epidemiologică și, pe de altă parte, nu reușim să revenim cu testarea la un nivel sugestiv pentru a aprecia în mod corect situația epidemiologică și a putea lua decizii în cunotință de cauză”, a adăugat Alexandru Rafila.

 

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila,   pandemie de coronavirus,   mască de protecţie