Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Pippidi, după intrarea lui Guran în proiectul USR-PLUS: „Faptul că el se gândea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani?”

Pippidi, după intrarea lui Guran în proiectul USR-PLUS: „Faptul că el se gândea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani?”

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Ian 2020, 12:52
Foto: Dan Barna / Facebook Politică

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a formulat o serie de întrebări după anunțul lui Moise Guran privind renunțarea la jurnalism în favoarea unei cariere politice. Zilele trecute, acesta a afirmat că nu va mai face jurnalism niciodată, pentru că s-a săturat doar să comenteze de pe margine, și că se va alătura proiectului USR-PLUS.  Mai mult, el a recunoscut că a lucrat la programe ale USR și PLUS încă din toamna anului 2018 și nu consideră asta conflict de interese, deși, în aceeași perioadă, făcea ”jurnalism” și chiar a ”moderat” o ”dezbatere” în campania pentru primul tur al prezidențialelor, la care a participat și candidatul de atunci al alianței, Dan Barna.  

În acest context, Alina Mungiu-Pippidi consideră că sunt necesare niște lămuriri.

O întrebare ar fi când anume s-a decis efectiv Moise Guran să intre în politică și în ce mod această hotărâre i-a infleunța activitatea de jurnalist.

„Faptul că Guran se gîndea mai demult să își dezvolte o carieră politică nu a influențat cumva fundamental jurnalismul lui din ultimii ani ? Nu de asta s-a transformat el din expertul modest în mica economie în megaexpertul în Constituții, corupție, justiție, ordine europeană și mondială și orice altceva? De fapt, știe cineva exact data, inclusiv el, de cînd nu a mai fost jurnalist și momentul cînd, fără nici o calificare în plus, a ajuns la fel de bun la toate ca orice politician?”, se întreabă Pippidi, într-un articol pentru România Curată.

De exemplu, atitudinea lui în raport cu oamenii de stânga din USR era a jurnalistului Guran sau a viitorului politician Guran? 

„Teama de „stîngiștii” din USR – la care s-a referit adesea pe blog spunînd că trebuie dați afară, ca să nu existe riscul de a vota vreodată contra alocării bugetare de doi la sută pentru apărare – era de la cine? De la jurnalistul Guran sau de la viitorul politician Guran? Sau există și un al treilea Guran care notează cine e contra cheltuielilor militare? Să-i zicem Guran patriotul. Ar fi bine de clarificat, pentru că e neobișnuit ca ziariștii să se mobilizeze în favoarea cheltuielilor militare în țările cu presă liberă și civilă, ba să mai și pună la zid și hipsterii, și femeile că nu vor arme”, a mai scris politologul, pe romaniacurata.ro.

O altă problemă ține de Aplicația Biziday, pe care Moise Guran a promovat-o ca fiind o platformă în care apar doar știrile adevărate, fiind eliminate fake-news-urile. Întrebarea ar fi dacă alegerea știrilor a fost influențată de interesele politice ale ”jurnalistului”: „E sigur acum că acea selecție trata obiectiv toate partidele, nu doar pe cele de unde spera el să primească oferte, și că ceea ce se excludea erau nu falsuri, ci doar pur și simplu ce nu convenea agendei cuiva care își făcea deja planuri politice?”

„Avînd în vedere că Guran organiza și sondaje ale căror rezultate le promova în emisiuni, că dădea și indicații echipelor de campanie ale unor partide despre cum să se organizeze prin emisiuni în timp ce conducea și discuții publice despre alegeri,unde spunea oamenilor direct pe cine să voteze, era oare jurnalism ceea ce ajunsese să facă el în ultimul an, chiar atunci cînd mai era jurnalist? Sondajele sunt scumpe și nu există nimeni în presa română să-și fi permis vreodată să le facă fără existența unui sponsor. Era partizanatul lui Guran ceva izolat la Europa FM? In acest caz, ar putea postul să facă publice sursele sondajelor IMAS care au jucat un rol important în orientarea opiniei publice în ultimii ani?”, a continuat Alina Mungiu-Pippidi.

În finalul articolului, aceasta a remarcat diferențele în modul în care opinia publică a ales să vadă plecarea în politică a diverșilor jurnaliști: „Nedrept că nu se vorbește la fel de mult de „obiectiva” cronicară parlamentară de la Realitatea, Marinela Mititelu, mutată la guvernul Orban, sau de colegul ei, Ovidiu Marincea, mutat purtător de cuvînt la SRI mai devreme. Pînă la urmă, Turcescu rămâne singurul care ne-a zis pe bune cine era înainte să intre în politică”.

Citeşte mai multe despre:   Alina Mungiu Pippidi,   Moise Guran,   USR,   PLUS