Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Alina Mungiu-Pippidi: Prima condiţie a pactului naţional între partide ar trebui să fie angajamentul de a nu mai prosti populaţia, deja săracă și neinformată

Alina Mungiu-Pippidi: Prima condiţie a pactului naţional între partide ar trebui să fie angajamentul de a nu mai prosti populaţia, deja săracă și neinformată

Un articol de: - 06 Iul 2016, 17:20
Alina Mungiu-Pippidi: Prima condiţie a pactului naţional între partide ar trebui să fie angajamentul de a nu mai prosti populaţia, deja săracă și neinformată Foto: dcnews.ro Politică

Alina Mungiu Pippidi a explicat într-un editorial pentru România Curată aspecte importante care, în opinia sa, au fost ignorate în analiza situației românului din Marea Britanie ai cărui copii au fost dați spre adopție unui cuplu de homosexuali.

Aceasta scrie că trebuie ținut cont de faptul că, odată ce o persoană migrează într-o țară pentru nivelul ei superior de trai, trebuie să respecte regulile de acolo. În al doilea rând, nu trebuie să privești prea departe ca să observi și să constați că unii români nu satisfac cerințele unui cuplu capabil să crească un copil. 

”În România continuă să fie violenţa domestică de top, abandonul şcolar cel mai mare din Europa, numărul de copii instituţionalizaţi cel mai mare şi tratamentul lor ca în regimul totalitar, demascat în 1990, dar aparent păstrat, adică îi dăm copilului psihotrope ca să nu mai urle în leagăn şi să stea cuminte. Nu doar fiecare în parte, dar noi, ca ţară, nu respectăm standardele faţă de copii la care ne-am tot angajat prin n tratate şi nicio televiziune nu se ocupă de asta, şi nimeni nu protestează”, explică Pippidi.

În contextul în care românul rămas fără copii face greva foamei la CEDO, trebuie precizat că hotărârile Curții vor trebui aplicate în Marea Britanie și după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

Alina Mungiu Pippidi se folosește de acest caz pentru a ilustra ”dezastrul care ne paște dacă şi decizia de a râmâne în EU e una ipocrită, adică lumea vrea UE, dar fără standarde unitare, şi decizia de a pleca e una ignorantă”.

Acum, susține Pippidi, proștii caută tot felul de justificări idioate pentru decizii iraționale care au fost deja luate. Pe lângă ei, Johnson și Farage, lideri ai taberei pro-Brexit - cea care a câștigat -, s-au retras ori și-au dat demisia, lăsând consecințele iresponsabilității lor pe umerii altora.
În acest context internațional, Pippidi manifestă speranța că pactul național propus de Iohannis va aduce finalul iraționalității colective în care s-a trăit în acest an. 

”Prima condiţie a pactului naţional între partide este, deci, sau ar trebui să fie, angajamentul de a nu mai prosti populaţia, deja săracă, neinformată şi cu o televiziune de slabă calitate în exces, pe teme ca Europa, sau deficitul bugetar, sau refugiaţii”, opinează Pippidi. 

O a două condiție, în viziunea acesteia, ar trebui să fie înțelegerea că Europa nu mai poate fi ce a fost până acum, adică un blat în care blatiștii mari precum premierul ungar Viktor Orban dau trendul blatiștilor mai mici ca noi. În contextul în care UE va fi forțată la reconstruire și se vor pierde fonduri și posturi la nivel înalt, românii, în lupta pentru ce rămâne, trebuie să se prezinte cu un program clar.

”A treia condiţie ar trebui să fie meritocraţia. Nu e vorba de a pune partidele să semneze pentru depolitizare, că nu i-aş crede dacă ar semna, şi nu s-ar ţine de cuvânt. E vorba de recrutarea lor. (...) A patra condiţie de bază priveşte raţionalizarea cheltuielilor. Votul pentru partide radicale sau oameni ca Trump arată că nu e nimic mai mortal decât combinaţia unor privilegii legale sau ilegale pentru elite, cu o inegalitate în creştere în interiorul unor ţări (ca Anglia, SUA, România). Oamenii mai îndură inegalitate asociată cu meritul, dar se vor răzbuna drastic pentru cea rezultată din privilegii”, mai scrie Alina Pippidi pentru România Curată.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Citeşte mai multe despre:   copii,   Brexit,   Uniunea Europeana