Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ambasada Germaniei versus MAE. Ce nu s-a scris în comunicatul emis de autoritățile române

Ambasada Germaniei versus MAE. Ce nu s-a scris în comunicatul emis de autoritățile române

Un articol de: B1 TV - 13 Iul 2012, 23:22
Ambasada Germaniei versus MAE. Ce nu s-a scris în comunicatul emis de autoritățile române Foto: flickr.com Politică

Scandal diplomatic în urma vizitei ministrului federal de Externe de la Berlin, Michael Georg Link. Aflat într-o vizită în România, oficialul german a avut mai multe intrevederi cu ministrul de Externe, Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban şi secretarul de stat in MAE, Luminiţa Odobescu. Toate bune, însă câteva ore mai târziu ministrul german a făcut ochii mari când a văzut comunicatul oficial emis de MAE. Niciun avertisment şi niciuna din problemele stringente discutate nu se regăseau în document. Enervat, diplomatul a decis să emită propriul comunicat de presă, pe marginea discuţiilor.

Oficialul Ministerului Federal de Externe a subliniat că ambasadorul României, Lazăr Comănescu, a fost convocat joi de Guvernul german pentru a i se transmite îngrijorarea privind independenţa Curţii Constituţionale din România şi necesitatea respectării avizelor acesteia.

De altfel şi întrevederile cu ministrul de Externe, Andrei Marga, au avut acelaşi subiect. Surpriză însă. În comunicatul emis la final de Ministerul Afacerilor Externe, nici urmă de principalele subiecte ale vizitei.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi pe teme de interes comun ale agendei europene. A fost relevat interesul celor două state pentru continuarea consultărilor şi susţinerea poziţiilor comune în plan european şi au fost trecute în revistă proiectele vizând viitorul construcţiei europene. Demnitarul român a reiterat disponibilitatea pentru extinderea cooperării româno-germane, inclusiv prin iniţierea în comun de proiecte la nivel european, şi au evidenţiat stadiul foarte bun al dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre România şi R. F. Germania.”, se arată în comunicatul Ministerului român al Afacerilor Externe din 12 iulie 2012.

Supărat, Michael Georg Link a decis să dea propriul comunicat, în care să prezinte adevărul. Diferenţele sunt evidente.

Ministrul de stat Link a folosit vizita la București pentru a se informa în legătură cu actuala situație politică din România, despre care a purtat discuții îndelungate cu domnul Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe.(...) Ministrul de stat Link a explicat partenerilor dsăi de discuție faptul că instituțiile europene, precum și Germania, observă îndeaproape situația din România și că acestea sunt îngrijorare de actualele evenimente (...). Este nevoie ca independența organelor constituționale și echilibrul dintre acestea să fie respectate.”, se arată în comunicatul Ambasadei Germaniei 13 iulie 2012

În timp ce MAE anunţă că s-a discutat despre teme de interes comun şi proiecte vizând viitorul construcţiei europene, oficialul german anunţă pe şleau: s-au purtat discuţii îndelungate despre actuala situaţie politică din România.

Diferenţa devine şi mai evidentă când, în timp ce Comunicatul MAE tratează la al doilea punct discuţii referitoare la extinderea cooperării româno-germane, ministrul federal de Externe de la Berlin vorbeşte despre îngrijorarea instituţiilor europene faţă de independenţa organelor constituţionale româneşti.

Într-un interviu acordat Mediafax, Michael Georg Link întăreşte că, fără a face partizanat, întrebările critice din această perioadă sunt mereu îndreptate către Guvern, deoarece acesta a luat toate măsurile controversate.

Ambasada Germaniei versus MAE
Embed:
 

 


Citeşte mai multe despre:   Andrei Marga,   MAE