Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ana Birchall: "Supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, așa cum a fost ea coaptă prin șmecheriile introduse pe furiș, marca Iordache"

Ana Birchall: "Supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, așa cum a fost ea coaptă prin șmecheriile introduse pe furiș, marca Iordache"

Un articol de: Sebastian Pricop - 04 Dec 2019, 14:01
Ana Birchall: "Supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, așa cum a fost ea coaptă prin șmecheriile introduse pe furiș, marca Iordache" Foto: hepta.ro Politică

Ana Birchall a salutat abrogarea în Parlament a legii recursului compensatoriu care a permis eliberarea din închisori a peste 20.000 de infractori. Fostul ministru al Justiției a demontat teoria că prin această lege se rezolva problema unei condamnări la CEDO prin condițiile din penitenciar și a arătat că nu așa se rezolvă problema prin "șmecherii introduse pe furiș" precum a făcut Florin Iordache.

"Legea privind recursul compensatoriu a fost abrogată astăzi cu un număr covârșitor de voturi. Este încă un pas important pentru readucerea justiției pe făgașul ei normal. Le mulțumesc colegelor și colegilor mei parlamentari pentru votul lor, precum și tuturor românilor cinstiți din această țară care nu și-au pierdut speranța că această zi va veni.

Supraaglomerarea închisorilor este o problemă reală, semnalată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) inclusiv într-o întâlnire pe care am avut-o în data de 19 septembrie cu preşedintele Curţii Linos Alexandre Sicillianos, în cadrul căreia am subliniat că România doreşte o cooperare strânsă cu CEDO, având în vedere numărul mare de dosare care vizează ţara noastră. Însă problema stringentă a supraaglomerării penitenciarelor nu putea fi rezolvată prin legea recursului compensatoriu, așa cum a fost ea „coaptă” prin șmecheriile introduse pe furiș, marca Iordache. Legea recursului compensatoriu a permis liberarea a mii de infractori, inclusiv violatori, iar mulți dintre aceștia au recidivat și au comis infracțiuni greu de descris în cuvinte și care au indignat, în mod justificat, opinia publică.

Abrogarea recursului compensatoriu este un alt pas important pentru recâștigarea încrederii românilor în justiție și am speranța că lucrurile vor continua să fie îndreptate astfel încât justiția să fie independentă și pusă doar în slujba cetățenilor", a scris Ana Birchall pe Facebook.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată, miercuri, de Camera Deputaților în calitate de for decizional, cu 272 de voturi ”pentru” și cinci abțineri. Legea va merge acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

Citeşte mai multe despre:   Ana Birchall,   Florin Iordache