Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică ANAF, către Kovesi: „Nu o să SCAPE nimeni fără să plătească...”

ANAF, către Kovesi: „Nu o să SCAPE nimeni fără să plătească...”

Un articol de: - 06 Mar 2018, 14:03
ANAF, către Kovesi: „Nu o să SCAPE nimeni fără să plătească...” Politică

Toni Avram, reprezentantul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a ţinut să precizeze că „bunurile vor fi confiscate, chiar dacă se întâmpină piedici în acest proces de executare.

„În cadrul structurii noastre, avem un număr de peste 20.000 de dosare de executare silită, derivate din hotărâri judecătoreşti, pronunţate în materie penală. Aceste creanţe provenite din săvârşirea de infracţiuni au un caracter cert ca sumă stabilită, dar un caracter incert ca sumă ce urmează a fi recuperată. (...) S-a creat impresia că sunt indisponibilizate sume de bani în conturi şi Agenţia Fiscală nu are capacitatea de a le retrage din conturile debitorului şi de a-şi atinge prejudiciul. Nu, departe gândul de aceste aspecte. Sunt nişte măsuri asiguratorii instituite asupra unor bunuri în cursul urmării penale şi asupra unor sume de bani. Aceste măsuri asiguratorii nu conduc întotdeauna la recuperarea prejudiciului. Aici avem mai multe aspecte: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori, nu am primit niciun raport de evaluare”, a declarat Toni Avram, directorul adjunct al Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, în cadrul unui seminar privind recuperarea prejudiciilor în cazul persoanelor condamnate definitiv.

Avram a precizat că unele dintre aspectele ce îngreunează activitatea de recuperare sunt lipsa datelor de identificare ale debitorului, lipsa administrării bunurilor în cursul urmăririi penale şi lipsa pazei în cadrul imobilelor, potrivit Ştiripesurse.

„În hotărâri nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, numai numele şi prenumele. Dacă dai căutare în baza de date din Evidenţa Populaţiei după nume şi prenume apar 1.000 de persoane. Nu sunt trecute CNP-uri. Menţionez aceste aspecte simple că ele conduc la o activitate în plus şi necesită implicare a resurselor umane şi ale timpului. Bunurile nu sunt administrate în cursul urmăririi penale. Nu sunt păzite imobilele sau realizate activităţi de administrare. Mai mult, societăţile comerciale care sunt responsabile civilmente, îşi desfăşoară procedura insolvenţei. (...) Noi, ca activităţi de recuperare de la înfiinţare până în prezent, am recuperat peste 400 de milioane de lei din valorificări de bunuri. Numai în 2017 am pus 399 de măsuri asiguratorii dispuse de instanţă”, a explicat acesta.

 „Nu o să scape nimeni să nu plătească mai devreme sau mai târziu. Însă gradul de recuperare este strict legat de garanţiile instituite”, a adăugat directorul adjunct al Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale, specificând că referitor la bunurile confiscate, „aşa cum bine cunoaşteţi, noi am făcut tot posibilul să intre în fapt în patrimoniul statului. În unele am instituit pază să nu fie devalizate”. 

„Referitor la confiscări – confiscările pe bunuri şi pe sume de bani unde ele au intrat în visteria statului prin pronunţarea hotărârii judecătoreşti – astea-s cazurile ideale. Avem confiscări virtuale – se confiscă milioane de lei fără a exista. Aceste milioane de lei, dacă nu sunt garantate prin nişte măsuri asiguratorii, noi trebuie să facem investigaţii”, a conchis Toni Avram. 

Citeşte mai multe despre:   ANAF,   Kovesi