Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Andrei Pop, deputat PSD: "Măsurile social-democraților propuse pentru români și firme sunt implementate și în alte țări din Europa"

Andrei Pop, deputat PSD: "Măsurile social-democraților propuse pentru români și firme sunt implementate și în alte țări din Europa"

Un articol de: Traian Avarvarei - 07 Apr 2020, 11:14
Andrei Pop, deputat PSD: "Măsurile social-democraților propuse pentru români și firme sunt implementate și în alte țări din Europa" Politică

Deputatul PSD Andrei Pop susține că măsurile PSD propuse pentru români și firme, sunt implementate și în alte țări din Europa și acuză PNL că, în plină pandemie de coronavirus, le blochează demersurile.

Pop face apel la liberali să găsească toate poibilitățile pentru implementarea de soluții, astfel încât populația să nu aibă probleme financiare la ieșirea din izolarea impusă de coronavirus.

Deputatul PSD amintește de soluțiile propuse de social-democrați cu privire la amânaarea ratelor la bănci și înghețarea chirie.

Potrivit acestuia, cele două proiecte ce vizează utilitățile și amânarea unor rate la bănci nu fac decât să ușureze poverile fără sens din această perioadă și să îi ajute pe cei aflați în dificultate.

'Liberalii pleacă de la o prezumție aberantă, cum că 100% dintre posibilii beneficiari vor solicita aceste suspendări și înțeleg la fel de greșit solidaritatea, nevăzând cât de importantă este ea acum. (...)  Trebuie să decidem colectiv că prioritatea noastră este viața cât mai ușoară a cetățenilor, dar liberalii nici în al 13-lea ceas nu vor să priceapă asta.', spune parlamentarul.

Amintim că PNL a atacat la CCR legea PSD privind amânarea plăţii ratelor la bănci şi legea privind amânarea plăţilor la utilităţi şi a plăţii CAS şi CASS, pe motiv că măsurile sunt populiste și pun în pericol economia țării.

 

Măsuri economice luate de alte țări în contextul crizei generate de COVID-19

 

Pentru a demonstra că nu este așa, deputatul Andrei Pop dă exemple din țări precum Italia, Spania sau Germania.

'Italia a suspendat plata unor taxe datorate de persoanele fizice și plata creditelor, inclusiv a celor imobiliare, fără capitalizarea dobânzilor.
Tot în Italia a fost suspendată obligativitatea de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci pentru firmele mici și gospodării. 
Guvernul spaniol le interzice companiilor de utilități să le întrerupă alimentarea cu apă și energie electrică consumatorilor din cauza facturilor neplătite și extinde moratoriul referitor la suspendarea plății ratelor ipotecare.
Guvernul german a adoptat o lege menită să protejeze din punct de vedere economic atât populația cât și micile afaceri, astfel că a decis să interzică evacuarea din locuințe și din diverse spații comerciale, din cauza neplății chiriei, care poate fi amânată până la 30 iunie. Trebuie menționat că asta înseamnă inclusiv amânarea plății utilităților. În Germania majoritatea populației locuiește în locuințe închiriate, iar plata utilităților revine proprietarului și sunt incluse în contractul de chirie', scrie Andrei Pop pe Facebook.

 

Măsurile luate pe timpul pandemiei de coronavirus de Guvernul Ungariei

 

De asemeena, el arată că Guvernul Ungariei a anunțat un plan de măsuri pentru combaterea crizei COVID-19, care include suspendarea ratelor la creditele deținute la bănci de populație și firme până la finalul anului.

De asemenea, potrivit acestuia,  creditele pe termen scurt ale firmelor au fost prelungite până la 30 iunie. Iar dobânda la creditele de consum a fost plafonată la 5% plus dobânda de referință a Băncii Naționale, de 0,9%, în total 5,9%.

'În plus, în Ungaria, în sectoarele care se confruntă, deja, cu probleme grave - turismul, sectorul Horeca, divertisment, sport și cultură, respectiv în transportul de pasageri, adică și în rândul șoferilor de taxi - obligația de plată a contribuției din partea angajatorilor este suspendată integral până la data de 30 iunie. Nivelul contribuțiilor din partea angajaților va fi redus, iar angajații nu vor plăti nici contribuții la fondul asigurărilor sociale, iar nivelul contribuțiilor la fondul asigurărilor de sănătate va scădea la minimul prevăzut de lege. În aceste sectoare de activitate contractele de închiriere nu pot fi reziliate și nu pot fi majorate nici chiriile. Până la data de 30 iunie se suspendă și plata taxei de turism', padaugă Andrei Pop.

Social-democratul mai arată că în Marea Britanie băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie, fără capitalizarea dobânzii. 
O măsură asemănătoare a luat și Franța, spune el.

'Măsurile luate în Franța constau în amânarea plății taxelor și a contribuțiilor sociale pentru angajați și acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor', transmite Andrei Pop.

Autoritățile sud-coreene au decis, mai scrie Andrei Pop, extinderea termenelor de plată a taxelor și a contribuțiilor până la un an, iar în Portugalia a fost adoptată o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor, au fost amânate plățile unor taxe și contribuții datorate de firme și de persoanele fizice. 

Citeşte mai multe despre:   PSD,   Andrei Pop,   coronavirus,   COVID-19,   CCR,   PNL