Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Asociația Municipiilor din România cere ca o parte a banilor din PNDL să meargă către proiectele cu fonduri UE. Bolojan: „Cred că e mai fezabil”

Asociația Municipiilor din România cere ca o parte a banilor din PNDL să meargă către proiectele cu fonduri UE. Bolojan: „Cred că e mai fezabil”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 10 Dec 2019, 19:32
Asociația Municipiilor din România cere ca o parte a banilor din PNDL să meargă către proiectele cu fonduri UE. Bolojan: „Cred că e mai fezabil” foto: Facebook Politică

Asociația Municipiilor din România a propus ca o parte din banii alocați Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să fie redirecționați către cofinanțarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Ilie Bolojan, președinte executiv al Asociației Municipiilor (AOR) și primar PNL de Oradea, a declarat pentru G4Media.ro că propunerea se referă la proiectele din PNDL (programul național de dezvoltare locală) care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.

„Există proiecte în fază inițială pe PNDL care nu genereaza nici creșteri economice in viitor, nici nu au logică a rentabilității. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca acești bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunități”, a declarat Bolojan.

Edilul a explicat că banii ar putea fi folosiți tocmai în cazul proiectelor realizate din fondurile suplimentare alocate de Comisia Europeană. Guvernul Orban anunța, luni, că Bruxellesul a oferit alte 230 de milioane de euro pe Programul Operațional Regional, iar Ilie Bolojan a subliniat că, în acest moment, autoritățile locale au depus proiecte peste limita inițială.

„Personal, consider că PNDL e un program care trebuie derulat. Dar trebuie să existe o prioritizare, un set de criterii pentru alocarea banilor. Banca Mondială a făcut în urmă cu câțiva ani un studiu care prezenta grile de priorități. Din păcate, guvernul precedent nu a respectat nimic”, a mai spus Ilie Bolojan.


 

Citeşte mai multe despre:   Asociatia Municipiilor din Romania,   Ilie Bolojan