Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Augustin Zegrean: Avocatul Poporului cred că se află în treabă / În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim (VIDEO)

Augustin Zegrean: Avocatul Poporului cred că se află în treabă / În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 07 Aug 2020, 21:42
Augustin Zegrean: Avocatul Poporului cred că se află în treabă / În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat vineri seară, pentru B1 TV, că Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a aflat în treabă când a atacat la CCR articolele 8 și 19 din Legea carantinei. În opinia sa, judecătorii constituționali nu vor găsi nimic în neregulă și cel mult vor da o deciie de interpretare. Oricum, Zegrean consideră că una dintre procedurile din Legea privind carantina și izolarea este prea complexă. El a mai spus că se vede că parlamentarii s-au bătut mult pe legea asta, deși ar fi meritat să se lupte pe alte lucruri. 

 

Avocatul Poporului a atacat la CCR două articole din Legea carantinei. Augustin Zegrean: Nu cred că aici Curtea va găsi vreo problemă

 

Fostul președinte al Curții Constituționale a României a explicat, pentru B1 TV, de ce crede că articolele 8 și 19 din Legea carantinei, atacate de Avocatul Poporului la CCR, nu vor fi declarate neconstituționale.

„De data asta, Avocatul Poporului cred că se află în treabă. A citat două articole din lege, articolul 8 și 19. Articolul 8 e povestea cu izolarea și carantina și Avocatul Poporului spune că nu poți să reții oamenii două zile, așa că vrei tu să-i reții. Dar nu e corect pusă problema, pentru că cele 48 de ore în care omul poate fi reținut acolo se aplică numai în situația oamenilor care au un test pozitiv, deci există o suspiciune confirmată de boală. Și până îi fac toate testele și toate analizele să vadă care e situația lui, e normal să-l țină acolo.

Avocatul Poporului e nemulțumit de faptul că nu poate să conteste. Păi ce să mai și conteste în două zile? Cine să rezolve contestația? 

La articolul 19 e vorba despre detașarea medicilor  și a personalului sanitar. În epidemie, în plină criză mondială, dacă într-un oraș ai doctori care nu au de lucru că acolo nu sunt cazuri de COVID și în alt oraș e plin spitalul și n-au doctori, e normal să-i duci dintr-o parte în alta și detașarea durează numai 30 de zile și e o procedură foate complexă. Deci nu e nicio problemă acolo”, a explicat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Acesta a mai afirmat că, în opinia sa, CCR nu va declara neconstituționale cele două articole de lege și, cel mult, ar putea să dea o decizie de interpretare, pentru a satisface, totuși, și exigențele Avocatului Poporului.  Dana Budeanu A IZBUCNIT ÎN LACRIMI în direct la TV. ULUITOR, ce s-a întâmplat

Zegrean a mai susținut că, și dacă aceste articole vor fi declarate neconstituționale, nu se va reveni la vidul legislativ de dinaintea intrării în vigoare a acestei legi.

„Textul respectă exigențele articolului 53 din Constituție, referitor la limitarea drepturilor fundamentale. Nu cred că aici CCR va găsi vreo problemă. Eventual, va da o decizie de interpretare și asta poate să facă, să satisfacă și exigențele Avocatului Poporului. Dar nu va fi declarată neconstituțională ca data trecută, pentru că nu s-a cerut să se verifice întreaga lege, ci doar cele două articole”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

 

Augustin Zegrean: „În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim”

 

Fostul judecător constituțional a mai afirmat că, în opinia sa, este prea complicată procedura din lege privind internarea obligatorie a pacientului COVID-19 pentru maximum 48 de ore și prelungirea perioadei la propunerea medicului și cu decizia Direcției de Sănătate Publică.

„Eu am și acuzat că e prea complicată procedura, pentru că nu se poate lua măsura de doctor. El doar propune și DSP poate să dispună. Așa a rămas în lege și e destul de complicată procedura. 

În situații din acestea, nu stai să te joci, că uite unde ajungem dacă stăm și povestim. Am ajuns la o grămadă de cazuri de infectare și tot crește. Suntem locul I în Europa din câte am văzut azi.

Juridic vorbind, legea se vede că e făcută cu forța, cât s-a luptat, cât s-au bătut pentru ea, deși meritau să se bată pentru lucruri mai importante, nu pentru asta”, a mai spus Zegrean.
 

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean,   Avocatul Poporului,   Renate Weber,   CCR,   legea carantinei