Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Augustin Zegrean: Cred că Președintele le va da un timp de gândire participanților la consultări. Dacă desemnează astăzi un premier, va trebui să și convoace de urgență Parlamentul (VIDEO)

Augustin Zegrean: Cred că Președintele le va da un timp de gândire participanților la consultări. Dacă desemnează astăzi un premier, va trebui să și convoace de urgență Parlamentul (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Dec 2020, 15:43
Augustin Zegrean: Cred că Președintele le va da un timp de gândire participanților la consultări. Dacă desemnează astăzi un premier, va trebui să și convoace de urgență Parlamentul (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Augustin Zegrean a explicat că, potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis nu este obligat să desemneze drept candidat la funcția de premier pe omul propus de formațiunea care s-a clasat pe prima poziție în alegeri dacă formațiunea respectivă nu a obținut și o majoritate absolută din totalul mandatelor în noul Parlament. „Astăzi, noi nu avem un astfel de partid, niciun partid nu poate asigura votul de încredere al Guvernului decât dacă se aliază cu alte partide”, a subliniat Augustin Zegrean, luni, în direct pe B1 TV. În scenariul de față, spune el, șeful statului „poate să propună pe oricine cu condiția să poată justifica cât de cât posibilitatea ca acea propunere să devină prim-ministru prin acordarea votului de încredere”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Augustin Zegrean, despre consultările de la Cotroceni și ecuația politică post-alegeri, în direct pe B1 TV

 

Întrebat care ar fi variantele pe care le are la dispoziție președintele Klaus Iohannis după consultările de la Cotroceni, Augustin Zegrean a declarat: „Eu cred că ce va face astăzi Președintele după aceste consultări va da un timp de gândire participanților la consultări, pentru că încă Parlamentul nu a fost convocat. Cel care va fi desemnat să facă Guvernul trebuie să aibă la dispoziție 10 zile – dacă nu se reunește Parlamentul și nu se constituie până atunci, unde își depune el programul și lista de guvernare?”.

Întrebat dacă asta înseamnă că, practic, nu e nicio grabă, fostul președinte al CCR a detaliat: „Nu e nicio grabă, oricum ar trebui analizate lucrurile la pachet. Adică, dacă astăzi desemnează o persoană, va trebui să și convoace de urgență Parlamentul. Președintele are la dispoziție 20 de zile – înțeleg că astăzi s-a dat rezultatul final al alegerilor, deci de astăzi Președintele are la dispoziție 20 de zile să convoace Parlamentul nou ales. Și formarea noului Parlament durează vreo trei zile pentru că înainte de a se trece la jurământ trebuie să facă validarea mandatelor și aia durează un pic, pentru că fiecare mandat este însoțit de un dosar și acolo de multe ori sunt foarte multe contestații, și bănuiesc că și de data aceasta vor fi, pentru că sunt multe contestații respinse de BEC care vor fi reformulate la Comisia de validare”.

Referitor la posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să încalce Constituția în cazul în care nu va nominaliza un candidat la postul de premier din partea PSD, partid care s-a clasat pe primul loc în alegeri, dar care totuși nu a obținut majoritate de unul singur în viitorul Parlament, Augustin Zegrean a afirmat: „Nu există obligația aceasta. Constituția este aici cât se poate de clară, numai cine nu vrea n-o înțelege. Dacă un partid sau o formațiune, o alianță obține 50+1% din numărul total al mandatelor, atunci nu mai se pune problema de consultări și Președintele se consultă doar cu acel partid sau alianță și pe cine propune acela este prim-ministru. Este logic. Dacă aceia au 50+1%, indiferent pe cine ar propune Președintele nu trece fără votul lor. Aici e logica și e cât se poate de simplu. Președintele, în situația aceea, trebuie să dea mandatul la cei care au atât, pentru că aceia vor asigura votul de încredere a Guvernului. Astăzi, noi nu avem un astfel de partid, niciun partid nu poate asigura votul de încredere al Guvernului, decât dacă se aliază cu alte partide. Alianțele acestea, la noi, știți foarte bine cum sunt. Sunt la muchie, deci Președintele poate să propună pe oricine cu condiția să poată justifica cât de cât posibilitatea ca acea propunere să devină prim-ministru prin acordarea votului de încredere”.

Citeşte mai multe despre:   Augustin Zegrean